KLUBOVI U FINANCIJSKOJ FRCI

Što očekivati od hrvatske košarke sutra?

10.06.2009 u 10:05

Bionic
Reading

Financije će opet biti najveći problem domaće košarke. Zbog smanjenog proračuna, teško da će Cibona vratiti Andersona, zbog premalog novca za skupljanje momčadi vjerojatno će izgubiti i Perasovića, a Zadrani ionako muku muče s isplatom plaća Gečevskom i društvu koje je zbog problema s financijama odavno na izlaznim vratima kluba

Domaći ljubitelji košarke protekle su sezone mogli gledati kvalitativan iskorak hrvatskih klubova, no to nije bilo dovoljno da se značajnije popune tribine sportskih dvorana. Nažalost, s obzirom na to da treba očekivati znatan pad kvalitete u narednoj sezoni, gledatelja bi trebalo biti još manje.

Cibona, Zadar i Zagreb prošle su nam sezone ponudili prilično dobru i kvalitetnu košarku, ponešto neizvjesnosti i nadu u konačno ozdravljenje hrvatske košarke. Cibona je na krilima izvrsnog Alana Andersona, ali i dobro ukomponirane momčadi pune kvalitetnih igrača, uvjerljivo ispunila zacrtane ciljeve, osvojila duplu krunu i igrala finale NLB lige. To što je četvrtfinale Eurolige ostalo nedohvatljivo, to je ipak sfera u kojoj financije igraju prevažnu ulogu.

Zadar se ove sezone nadao da bi uspjehom u Europi i domaćim natjecanjima mogao izbaciti 'vukove' iz 'igre' za Euroligaški ugovor, no sve je ostalo samo na nadanjima. Dolazak Zmage Sagadina izvrstan je potez uprave Zadra, dovođenje Boise, Cara i zadržavanje Gečevskog uspjeh na kojem im treba čestitati, no očito je da je uteg financijskih ugovora, koji je postao vidljiv baš na kraju sezone, bio prevelik za košarkaše s uvjerljivo najluđom publikom na svijetu. Usput, i Cibona je uspješnim dovođenjem Andersona itekako utjecala na konačan epilog zadarske uspješnosti u Prvenstvu i Kupu.

KK Zagreb zapravo je najugodnije iznenađenje. Novim padom kvalitete Splita, 'mravi' su iskoristili ponuđeni prostor, politikom nekupovanja stranaca zaradili simpatije domaćih kibica, a u konačnici doveli dva stara lisca, prekaljene košarkaše koji su bili prevaga u borbi za treće mjesto u Prvenstvu. Damir Mulaomerović i Vladimir Krstić napravili su sve što se od njih očekivalo i uz sada već provjereno fenomenalnog Tomića dobro protresli domaću košarkašku scenu.

Nakon svega, pitanje je možemo li očekivati daljnji rast košarke, nove gledatelje u dvoranama i konačno uspjehe u Europi. Bez puno razmišljanja, odgovor je negativan. Jednostavno, borba Zadra i Cibone za Euroligu te Zagreba za izravno učešće u NLB-u, rezultirali su pronalaskom novca koji će u narednim mjesecima svim tim klubovima biti apsolutno nedostižan.

Dugovanja Zadra prema Gečevrskom i ostatku društva navodno su prevelika i za očekivati je da će svi najvažniji igrači napustiti klub. Cibona je za proteklu sezonu od grada Zagreba dobila oko 35 milijuna kuna, a za narednu teško da može dobiti više od 20. Prema toj teoriji, i Anderson i Perasović ostat će nedostižni 'vukovima', a time će se morati promijeniti i apetiti za narednu sezonu.

Nažalost, s obzirom na sve, ne možemo očekivati daljnji rast kvalitete domaće košarke. Ionako probirljiva zagrebačka publika, osim na neke Euroligaške utakmice na koje masovno dolaze pozeri i sponzoruše, ponovno će u širokom luku zaobilaziti Draženov dom, Zadrani će se i dalje 'paliti' najviše na 'vukove', a Zagreb, Split i ostatak domaćeg društva ionako ili nema kapacitete za velik broj gledatelja ili njihove sredine također ne cijene košarku kao nekad.