DERBI ZAČELJA

Štimčevo spašavanje Zadra mora početi već danas!

08.02.2015 u 11:46

Bionic
Reading

U prvom nedjeljnom dvoboju 20. kola MAXtv Prve lige (Arenasport3, 15h) Igor Štimac po prvi će put voditi Zadar koji u derbiju začelja mora izvući pozitivan rezultat, kako bi ostao u konkurenciji za opstanak...

Zadrani baš nemaju previše izbora, žele li ostati u ligi moraju početi pobjeđivati. To im u posljednje vrijeme baš i nije išlo od ruke, nisu slavili u zadnjih deset nastupa. S mjesta trenera je odstupio Ćiro Blažević, zamijenio ga je jednako medijski atraktivan Igor Štimac. Trebala je Zadru takva karizmatična ličnost nakon što je alfa i omega kluba Reno Sinovčić završio iza rešetaka.

'Realni smo, od igrača nećemo tražiti nemoguće ali dobro znaju da ih čeka puno truda, znoja i teško rada,' rekao je Štimac uoči utakmice.

Kako i gdje gledati MAXtv Prvu ligu?

Sve utakmice MAXtv Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport), a prijenosi će biti dostupni i putem PPV i MAXtv To Go usluge te na pay per view online servisu match.tportal.hr.
Članovi communityja Tribina.hr imat će prilike prijenose utakmica pratiti u sklopu tog community portala. Više informacija potražite OVDJE.

Svjestan da prethodni kadar nije bio dovoljno dobar, odlučio se dovesti nekoliko igrača. Kako novca nema, orijentirao se na ono što može dobiti besplatno na 'ime'. Nagovorio je Vejića da se vrati profesionalnom nogometu, na posudbu je doveo Gabrića (Rijeka) i Mujana (Hajduk), a stiglo je još nekoliko igrača iz nižih liga.

'O sastavu ne mogu govoriti, jer ga nisam priopćio niti igračima. Imam sliku o tome tko je spreman, a tko nije, no početnu postavu ćemo definirati na dan utakmice,' dodao je trener Zadra.

S obzirom na nekoliko ozljeda (Mujan, Buljat, Surać, Hrgović) ne treba očekivati brojne promjene u odnosu na jesen. Čini se kako je siguran tek ofenzivac Gabrić. Stoperski par bi trebali činiti Ješe i Jerbić, općenito Zadranima ne bi smjelo manjkati iskustva. Računa Štimac da bi to moglo biti od presudne važnosti kada dođu trenuci 'biti ili ne biti'.

Što se tiče odlazaka, vrijedi izdvojiti tek onaj veznjaka Weitzara koji je otišao u Mađarsku.

U Osijeku standardni problemi, manjak novca i neizvjesna budućnost remete rad treneru Rukavinu. No, u komparacija s današnjim domaćinom ne bi se smjeli previše žaliti i izvlačiti na tu kartu.

'Očekujem teren koji neće omogućavati previše igre, moramo biti spremni na veliko zalaganje, borbu i koncentraciju. Posebno moramo biti oprezni kod prekida jer se na taj način utakmice rješavaju,' otkrio je Rukavina dodavši kako o Zadru ne znaju puno s obzirom na novog trenera i puno novih igrača.

Dodat ćemo kako to baš i nije istina, jer kao što smo ranije napisali u početnoj postavi domaćina bi danas moglo biti tek jedno novo ime, a i Drago Gabrić baš nije neka nepoznanica na HNL travnjacima.

Ono što muči Rukavinu su odlasci, ostao je bez zahvalnog stopera i ujedno najboljeg strijelca Jonjića (Koreja), kao i veznjaka Mišića. Zamjene su Laštro (Široki Brijeg) te povratnik Vojnović (Split). Čekaju se nova pojačanja, na listi želja su branič Mikulić, napadač Ljubojević, a moguće i poneka posudba iz Rijeke.

'Još vrtimo opcije u veznom redu. Kurtović i Vojnović su sigurni u sredini, Perošević lijevo, a otvoreno je pitanje trećeg srednjeg veznog i desnog krila. Uglavnom, konkurira 12-13 igrača, pa ćemo vidjeti,' kaže Rukavina.

Za te dvije pozicije konkuriraju Šorša, Škorić i Glavaš. Što se tiče posljednje linije, sve je jasno. Bokovi ionako nisu bili sporni, Matas i B. Barišić, a u srcu obrane će operirati Jurica Pranjić i najvjerojatnije Neven Laštro.

Najveći je problem u napadu gdje osim Mešanovića baš i nemaju neku drugu opciju. Osobito jer je Josip Barišić očito pao u drugi plan.

Dobra vijest je da praktički nemaju nikakvih problema s izostancima.