EKSPERIMENTI - U NIŠTA

Štimac s prvog ispita - ravno na popravni

16.08.2012 u 12:49

Bionic
Reading

Novi nogometni izbornik Igor Štimac nije uspio ostaviti pozitivan dojam nakon svog debija na klupi reprezentacije. No nogometni šamar od Švicarske gotovo da je bezbolan, utakmica je ipak bila samo prijateljska

Igor Štimac naoružao se zaraznim osmijehom i objasnio narodu uoči utakmice kako će svoju prvu pobjedu na klupi Hrvatske izboriti visokim presingom na loptu i eksplozijom talenta u veznom redu. Što god da je zamislio, nije mu uspjelo, jer je Švicarska vrlo zasluženo slavila na Poljudu sa 4:2 i tako poslala zadnje upozorenje Hrvatskoj uoči kvalifikacija.

Igrali su Maloča, Badelj, Vida i Vukušić, četiri predstavnika domaće lige koji, osim Domagoja Vide, do sada nisu imali ozbiljnijih uloga u reprezentaciji. Hrabro, ali u ništa. Nisu to igrači kalibra Eduarda, Modrića i Ćorluke da ih se može uigravati istodobno, Švicarska lakoća ulazaka u prilike i zabijanja golova dovoljan je podsjetnik. Dva gola došla su nakon odbijanaca, naša obrana napravila je golem korak unazad u odnosu na Euro. Ali kad Schildenfeld zamijeni Maloču, moralo bi biti bolje.

Ovaj dvoboj očito je poslužio i kako bi se neki igrači pokazali brojnim nazočnim skautima i tako je gotovo propala prilika za uigravanje uoči kvalifikacija. Do dvoboja s Makedonijom ostala su 22 dana i gotovo jednako toliko problema.

Može li Modrić posložiti glavu i fizičku spremu do dvoboja s Makedoncima i Belgijancima? Kako što bolje iskoristiti visoko podignute bekove Srnu i Pranjića? Može li se uopće igrati presing s Kranjčarom i Rakitićem u prvom sastavu? Treba li veznom redu klasični osigurač? Treba li Mandžukića koristiti kao centarfora ili krilo? Što s Jelavićem? Smije li Eduardo, koji uvijek zabija, uopće na klupu? Mali milijun razloga za brigu Igora Štimca i hrvatskih navijača, a odgovori na Poljudu nisu došli.

Tako je Štimac povećao uloge. Ovaj debakl protiv Švicarske koji je potpuno utišao ionako neraspoložene tribine sasvim je nevažan, ali dolaze popravni ispiti na kojima se ne smije podbaciti. Makedonija je uoči gostovanja na Maksimiru golom svoje najveće zvijezde Pandeva svladala Litvu, dok je Belgija s raskošnih 4:2 i preokretom slomila otpor snažne Nizozemske. To su nam iduća dva protivnika na početku kvalifikacija, i ako nakon tih utakmica na hrvatskom kontu ne budu barem tri ili četiri boda - krenut će panika. Nadajmo se da ležerno ponašanje izbornika ima pokriće, jer ova kvalifikacijska skupina neće tolerirati blefiranja i neozbiljnost u našim ili bilo čijim tuđim redovima.

Eduardo je držao Hrvatsku u igri, ali Švicarska je zapravo s lakoćom slavila