FIFA_SP_2018.svg

UOČI FINALA ZA TPORTAL

Štimac nam otkriva na što su se požalili naši igrači; rekao je i konačnu istinu o generaciji '98. i osveti

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija pred vratima je raja. U nedjelju od 17 sati igra veliko finale protiv Francuske i u prilici je uzeti naslov svjetskog prvaka. Naravno, takva utakmica budi emocije, ali i vraća uspomene na uspjeh otprije 20 godina, kada je Hrvatska u Francuskoj osvojila brončano odličje. Igor Štimac bio je dio te brončane generacije i njegove riječi svakako imaju težinu

Na vrhuncu igračke karijere stasiti Igor Štimac, dok je bio član engleskog kluba Derby County, bio je glavni igrač obrane u momčadi koja je prije 20 godina na SP-u 1998. poražena u polufinalu Svjetskog prvenstva, da bi u utakmici za treće mjesto pobijedila Nizozemsku.

Protivnik u polufinalu te 1998. bila nam je Francuska (2:1), ista reprezentacija protiv koje Dalićeva vrsta 20 godina kasnije igra u finalu.

'Još uvijek nitko nije svjestan onoga što smo napravili u Rusiji, a najmanje sami igrači. Bio sam kod njih u hotelu i razgovarao s njima o svemu, pa i o finalu. Moram reći kako sam u razgovoru s njima uočio kako su svi smireni, što mi je bilo jako drago vidjeti. Istina, jako su umorni, ali vjeruju kako će ponovno smoći snage i krenuti u nadigravanje s najjačim protivnikom dosad', rekao je u razgovoru za tportal Igor Štimac, koji je u Moskvi od polufinalnog ogleda s Englezima.

Je li vam, kada se vidjelo da će Hrvatska u finalu igrati s Francuskom, proletjela pomisao kako je ovo prilika za osvetu i poraz iz 1998.?

'Ne, da budem posve iskren. U glavi su mi samo sreća, ponos, radost, jer ovo je nešto veličanstveno, gotovo nevjerojatno! I nema veze s onim što se događalo prije 20 godina. Ovo je drugo vrijeme, drugi su igrači, druge su okolnosti', iskren je bio Štimac koji je tako na iskusan način skinuo dio pritisaka s leđa igrača.

Nema sumnje kako je i igračima rekao isto kao i njegovi kolege iz 1998. koji su krenuli put Moskve na poziv izbornika Zlatka Dalića i HNS-a.

Na pitanje u čemu je glavna razlika između tadašnje i sadašnje Francuske Štimac je bez pardona kazao:

'Francuska se tada šlepala do finala i do njega je došla uz puno sreće. Čak i protiv nas, u polufinalu su imali puno sreće. Sada pak Francuska dominira kroz cijeli turnir. I zato se nadam da će sada biti obrnuto, odnosno da će ovog puta u finalu – kleknuti.'

  • +34
SP u nogometu, polufinale: Hrvatska - Engleska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Ovu generaciju nogometaša ste i vi vodili kao izbornik. Što se dogodilo u međuvremenu pa da ovako uzleti?

'Mislim da je Hrvatska i pod Čačićevim vodstvom igrala jako dobro. Nažalost, protiv Portugala joj je nedostajala ta doza sreće, dogodio se i trenutak nepažnje u zadnjim sekundama i mislim da smo samo zbog nesmotrenosti ostali bez velikog rezultata tada na Euru u Francuskoj. Uz sav respekt našim igračima, u utakmici protiv Engleske i mi smo 'visjeli', tko zna kako bi završilo da smo primili drugi gol. No sada imamo tu dozu sreće, kada sekunde odlučuju o velikim stvarima i sada su takvi detalji na našoj strani', rekao je Štimac pa nastavio:

'Možda sam radio u najgore vrijeme, kada smo bili okruženi negativnostima, nepovjerenjem i svime što nas je sputavalo da ostvarimo bolji rezultat, pa smo kroz onu tešku kvalifikacijsku skupinu prolazili kao bosi po trnju. Ja nisam imao sreću voditi ekipu na velikom turniru, ali rekao sam tada dečkima da su spremni i da imaju sve za finale Svjetskog prvenstva u Brazilu', zaključio je Igor Štimac.

  • +20
Svi dosadašnji izbornici hrvatske nogometne reprezentacije (1990.-2017.) Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL
Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal