MOŽE LI BEZ MITA?

Steže se obruč oko najpopularnijeg Nijemca

22.03.2016 u 16:24

Bionic
Reading

Istražno povjerenstvo nezavisnog Etičkog odbora pokrenut će istragu protiv nekolicine čelnih ljudi organizacije Svjetskog nogometnog prvenstva 2006. u Njemačkoj, među kojima je i Franz Beckenbauer, objavila je u utorak Međunarodna nogometna federacija (FIFA)

Rezultat je to izvješća koje je FIFA-i dostavljeno iz Njemačkog nogometnog saveza (DFB), a spomenutom istragom bit će obuhvaćene sljedeće osobe:

Franz Beckenbauer, bivši dopredsjednik DFB-a i predsjednik lokalnog Organizacijskog odbora SP-a 2006. te bivši član Izvršnog odbora FIFA-e
- Wolfgang Niersbach, bivši predsjednik DFB-a i dopredsjednik lokalnog Organizacijskog odbora SP-a 2006. te sadašnji član Izvršnog odbora FIFA-e i UEFA-e
- Helmut Sandrock, bivši glavni tajnik DFB-a i turnirski direktor lokalnog Organizacijskog odbora SP-a 2006.
- Theo Zwanziger, bivši predsjednik DFB-a i dopredsjednik lokalnog Organizacijskog odbora SP-a 2006. te bivši član Izvršnih odbora FIFA-e i UEFA-e
- Horst R. Schmidt, bivši glavni tajnik DFB-a i dopredsjednik lokalnog Organizacijskog odbora SP-a 2006.
- Stefan Hans, bivši financijski direktor DFB-a i lokalnog Organizacijskog odbora SP-a 2006.


Istragom će predsjedavati dr. Cornel Borbely, koji će pregledati sve relevantne dokaze te predati izvješće s prijedlogom daljnjih mjera sudbenom povjerenstvu Etičkog odbora.

U slučajevima gospode Niersbacha i Sandrocka istragom će se pokušati utvrditi jesu li propustili prijaviti kršenje FIFA-ina Etičkog kodeksa, dok će kod ostalih osoba tražiti dokaze da su isti sudjelovali u sumnjivim isplatama i sklapali ugovore kako bi stekli prednost pri izboru domaćina Svjetskog prvenstva 2006.

U izvješću koje je DFB dostavio FIFA-i nisu predočeni dokazi da su njemački nogometni dužnosnici izravno kupovali glasove, ali je sutanovljeno da postoje sumnjive milijunske isplate, a među računima s kojih je novac stizao je i onaj Franza Beckenbauera. Sumnju u nečasne radnje potaknula je isplata 6,7 milijuna eura koji su preko FIFA-ina računa njemački organizatoti uplatili Louis-Dreyfusu 2005. godine za organizaciju kulturnih događanja koja, prema tvrdnjama u izvješću, nikad nisu održana.