KLADITE SE PAMETNO

Srbi bez pomoći: Tih deset budala koštalo nas je tri boda...

14.11.2014 u 12:14

Bionic
Reading

Zapleten strašnim ludilom političkog nacionalizma, naglo oživljenog povratkom ratnog zločinca Vojislava Šešelja iz zatvora u Haagu, koji se duboko infiltrirao i u sport, a pogotovo nogomet i stadionske tribine, Beograd danas dočekuje još jednu kvalifikacijsku utakmicu Srbije nakon što je prošla završila prekidom, tučnjavom na terenu, a zamalo i linčom reprezentativaca Albanije

Jest da je povod svemu bila neobjašnjiva i zapravo krajnje debilna albanska provokacija s bespilotnom letjelicom koja je na stadion usred utakmice donijela zastavu takozvane 'velike Albanije', ali i bez toga nogomet je bio u drugom planu kada se s tribina samo zazivalo rat, krv i smrt, što je za svakog normalnog čovjeka i navijača tragedija nad tragedijama.

UEFA je nakon svega donijela takozvano 'solomonsko rješenje' i Srbiji dodijelila pobjedu 3:0 jer je Albanija provokacijskom s 'dronom' bila uzročnik prekida, ali onda su Srbiji oduzeta tri boda zbog ulaska navijača na teren, odnosno loše organizacije utakmice.

Dvoznak.com

Sve najave današnjih utakmica i prognoza pročitajte na dvoznak.com, adresi za pametno klađenje


Uz to, današnja utakmica protiv Danske igrat će se pred praznim tribinama, što je u svjetlu Šešeljeve 'posthaške' retorike napada na sve i svakoga i dobro jer bi možda i Danci, koji nisu ratovali barem 200 godina, vjerojatno bili kolateralne žrtve uvreda i navijačko-političke paranoje najradikalnijih struja u Srbiji.

Mir ponajviše treba reprezentativcima Srbije i izborniku Dicku Advocaatu jer umjesto planiranih šest, iz uvodne dvije utakmice imaju samo osvojeni bod, a tek im slijede najzahtjevniji izazovi protiv Danske i Portugala.

'Nije isti motiv igrati pred praznim tribinama ili pred 25.000 navijača, a vidjelo se kako igramo kada imamo njihovu podršku. Ali, tih 10 budala nas je koštalo tri boda, to se rijetko događa i plaćamo ceh toga. Pokušat ćemo sebe što više motivirati, igramo za Srbiju, znamo koji dres nosimo', iskren je bio veznjak iz Chelseaja Nemanja Matić u najavi dvoboja protiv Danske, aludirajući i na izgubljene bodove i na turobnu atmosferu praznog stadiona koja će svakako pogodovati gostima iz Danske.

'Imam povjerenje u naše napadače, ali ovo je natjecanje i možda će protiv Danske šansu dobiti neki drugi igrači, koji su dosad bili na klupi. Kada pričamo o ofenzivnom dijelu igre u utakmici s Albanijom stvorili smo nekoliko dobrih šansi, međutim nismo uspjeli u onome što je najvažnije u nogometu, a to je postići gol. Nadam se da ćemo večeras uspjeti bar jednom', kaže Nizozemac na klupi Srbije Dick Advocaat, koji bi u igri Srbije vrlo rado vidio poznatu nizozemsku kombinatoriku i brzinu u predaju lopte, a protiv Armenije i u tih odigranih 40 i nešto minuta protiv Albanije, jasno se vidjelo da toga nedostaje uz lošu realizaciju.

Zato se i očekuju promjene ponajprije u ofenzivi gdje bi Mitrović iz Anderlechta trebao biti centralna špica, a Zoran Tošić i Lazar Marković trebali bi probijati po krilima uz Dušana Tadića kao organizatora igre. Matić i Gudelj su dva zadnja vezna s vrlo dobrim udarcima izvana, a slobodnjaci i prekidi također su jako oružje Srbije u potencijalno vrlo tvrdo i izjednačenom dvoboju s Dancima, koji su trkački besprijekorni i nije ih lako nadigrati. Jedini ozbiljni izostanak za Srbiju je onaj lijevog beka Kolarova iz Manchester Cityja.

Poraz doma od Portugala primljenim golom u posljednjim trenucima sudačke nadoknade 90. minute, uvelike je pokvario planove Danske na startu kvalifikacija, te je dvoboj u Beogradu jako važan za njihov rasplet. Danska bi pobjedom skoro, pa eliminirala Srbiju iz utrke za prva dva mjesta, dok bi porazom dovela sebe u opasnost da ne bude ni treća.

Najveći problem za danskog izbornika Mortena Olsena je ozljeda zapovjednika obrane Aggera, te loša forma kreatora igre Eriksena. On u Tottenhamu nije u najboljim odnosima s trenerom Pochettinom i to se osjeti na kvaliteti igre, ali Eriksen će zasigurno imati veliki motiv za dokazivanjem u dresu reprezentacije. Ista je situacija i sa centarforom Bendtnerom, koji u reprezentaciji uvijek djeluje motiviranije, bolje i po suparnika opasnije, nego u svom klubu.

'Znamo što se događalo i zašto će stadion Partizana biti prazan. Mislim da mi nećemo biti u prednosti zbog te činjenice jer Srbija je vrlo jaka reprezentacija s nizom igrača iz najvećih europskih klubova', smatra danski izbornik Olsen, koji zna da će Srbija biti vrlo agresivna i po svaku cijenu tražiti pobjedu.

'Obje reprezentacije su pod velikim pritiskom jer u našoj skupini nema mnogo utakmica. Svjedoci smo što se događalo na početku kvalifikacija i brojna iznenađenja su se dogodila, a ovaj susret je podjednako važan za Srbiju i Dansku. Nadam se da ćemo iz sebe izvući ono najbolje i zaustaviti pritisak domaćih, a pobjeda bi bila idealna jer bismo s njom napravili možda i presudni korak prema Europskom prvenstvu', zaključio je danski strateg Morten Olsen, koji će postaviti zatvorenijih 4-2-3-1 jer njemu i bod odgovara, a računa da može dočekati pogreške i nervozu igrača Srbije kojima su tri boda imperativ.

Zanimljivo da danski mediji kao najveću slabost domaćina vide dva stoperska mjesta, spominjući da se Vidića i Subotića, koji su se povukli iz reprezentacije ne može tako lako i brzo nadoknaditi.