ALBANSKI MEDIJI

'Sramota Srbije, pokazali ste svijetu svoju prirodu, vi niste Europa...'

15.10.2014 u 10:50

  • +25

Beograd: Tučnjava i neredi na utakmici Srbije i Albanije

Izvor: Reuters / Autor: Marko Đurica

Bionic
Reading

Top tema svih albanskih medija prekinuta je kvalifikacijska utakmica između Srbije i Albanije u Beogradu. Zajednički im je stav da su njihovi reprezentativci heroji i da je za prekid kriv domaćin

Gazetta Express piše 'da su tisuće navijača dočekale albanske reprezentativce onako kako to zaslužuju - kao heroje - i da mogu biti ponosni na to što su na najbolji mogući način i dostojanstveno branili zastavu na 'vrućem' stadionu Partizana'. Navodi se da se prekid dogodio zbog napada srpskih navijača.

Top Albania Radio napominje 'da je prekid utakmice obilježila eksplozija slavlja na trgovima u Tirani i Prištini'. Govori se o ružnoj atmosferi u Beogradu, izviždanoj albanskoj himni, incidentu sa zastavom te da su njihovi reprezentativci gađani kamenjem, stolicama i drugim tvrdim predmetima, a to su činili ne samo navijači, nego i redari.

24 Ore je izašao s kratkim, ali jasnim naslovom - 'Sramota Srbije!'. U tekstu stoji 'kako su od prve minute gosti bili suočeni s izrazima nasilja, a da su se ljudi na tribinama ponašali kao da su u ratu'. Novinaru nije jasno kako je jedna zastava mogla izazvati takav bijes i mržnju te upozorava 'da je ovaj dio Europe i dalje dio baruta i kako je Srbija u prošlosti vodila ratove u kojima je provodila etnička čišćenja'. U kritičkom izvještaju ovaj medij je jasan pišući: 'Sramota Srbije, odgovornost je na Vama.' Isto tako se novinar pita kako se ovo moglo dogoditi u civiliziranoj Europi pa zaključuje da se to dogodilo u Srbiji koja još nije Europa.


Alb News piše da je kulminacija svega bilo kada se pojavila albanska zastava koju je nosio helikopter, što je frustriralo srpske navijače koji su bacali predmete te uletjeli na teren. Novinar tvrdi da je sucu jedino preostalo prekinuti utakmicu te dodaje kako su 'Srbi još jednom pokazali svoju prirodu pred svijetom'.

Gazeta Shqip optužuje da srpska policija nije bila na visini zadatka ni prije ni tijekom, a ni poslije prekinute utakmice. Čak se tvrdi da su domaći organi reda udarali albanske igrače u tunelu stadiona. Napominje se da je na terenu bio i Ivan Bogdanov, najveći huligan Europe, što prema novinaru dokazuje suradnju srpske policije i huligana. U tekstu se tvrdi da postoji mogućnost da UEFA registrira susret rezultatom 3:0 u korist Albanije.

Ružne scene