padel spektakl u Zagrebu

Sport koji su u Hrvatsku doveli nogometaši Prosinečki i Janković traži najboljeg u državi: njime su zaluđene poznate face kao što su Ibrahimović, Zidane, Totti i mnogi drugi

16.12.2021 u 14:43

Bionic
Reading

Treće po redu Prvenstvo Hrvatske u padelu, sve popularnijem sportu u Lijepoj našoj, održat će se u 18. i 19. prosinca u Zagrebu. Ipak je riječ o najbrže rastućem sportu na svijetu...

Tijekom vikenda 18. i 19. prosinca u Zagrebu - paviljonu 10 Zagrebačkog velesajma - održava se Treće po redu Prvenstvo Hrvatske u padelu. Spektakl ovog sve popularnijeg sporta je zajamčen!

Riječ je o trenutačno najvećoj dvorani za padel u ovom dijelu Europe, a kako navode organizatori očekuje se 32 prijavljena para koji se prijavljuju putem partnerskog softvera Rankedin putem priloženog linka.

Padel u Hrvatsku stigao 2016. godine

Padel.hr otvoren je krajem veljače/početkom ožujka 2016. godine zahvaljujući bivšim nogometnim reprezentativcima Robertu Prosinečkom i Janku Jankoviću (nakon Modrića i Rakitića najviše nastupa u Primeri) koji su odlučili uložiti vlastita sredstva u opremanje paviljona 10 na zagrebačkom velesajmu kako bi građanima grada Zagreba, a i ostalim stanovnicima RH i ostatka svijeta, omogućili prakticiranje ovog najbrže rastućeg sporta na svijetu.

U ovih pet godina koliko je padel centar otvoren, padel je zaigralo više od 15 000 rekreativaca a trenutno svakoga dana kroz dvoranu procirkulira oko 150 ljubitelja padela među kojima i brojni aktivni i umirovljeni sportaši koji razonodu i aktivni odmor pronalaze u Padel.hr centru.

Poznati Hrvati obožavaju padel; od NBA košarkaša do aktivnih i umirovljenih nogometaša

Bojan Bogdanović, Arijan Ademi, Franko Škugor, Dino Marcan, Antonio Veić, Ivan Ljubičić, direktor ATP-a Umag Tomislav Poljak, Luka Bukić, Josip Vrlić, Krunoslav Jurčić, Mario Carević, Branko Strupar, Ivan Perišić, Marcelo Brozović, Igor Bišćan, Mihael Mikić, Marko Brkljača, Ante Tomić, Renato Pilipović, Damjan Rudež, Damir Markota samo su neki od naših poznatih sportaša koji se dolaze družiti i zabavljati na padel terenima.

Što se globalno popularnih sportaša tiče, sve više njih krenulo je stopama Roberta Prosinečkog i Janka Jankovića tako da je Zlatan Ibrahimović investirao u izgradnju nekoliko padel dvorana u Švedskoj (Padel Zenter), Francesco Totti u sklopu svog sportskog centra izgradio je nekoliko padel terena, Demetrio Albertini menadžer je padel kluba u Milanu, Zinedine Zidane najsvježiji je primjer nogometaša koji je odlučio izgraditi padel centar u Francuskoj (Z5 Padel), Kim Clijsters ima svoj klub u Belgiji, Gerard Pique ima privatan padel teren u sklopu svog doma u Barceloni,...

Hrvatski padel savez službeno je osnovan 2017. godine a od 2019. godine privremeni član HOO-a i od tada se održavaju službena natjecanja i prvenstva koja se boduju za nacionalnu rang listu Hrvatskog padel saveza. Trenutno naš najjači padel par je Boran Poljančić/Arthur Vašarević koji su osvojili oba prvenstva Hrvatske a sada su glavni favoriti i za treću titulu u nizu. Inače, padel je igra koja se službeno i po pravilima igra isključivo u parovima, dva protiv dva, dok u nekim državama postoje i tereni gdje rekreativci igraju i jedan na jedan.

Zanimljovo je spomenuti kako je prvi teren za padel nastao u Acapulcu, Meksiku, 1969. godine zahvaljujući Enriqueu Corcueri, bogatom poduzetniku koji je spletom okolnosti u dvorištu svoje vile kreirao prvi padel teren. Svjetski padel savez osnovan je 1991. a prvo svjetsko prvenstvo u padelu održano je 1992. godine u Madridu.

Što se Hrvatske padel reprezentacije tiče, imala je dosad dva nastupa na europskim prvenstvima, u Lisabonu 2019.godine i Bilbau 2021. godine gdje je na kraju završila na 9. mjestu od 16 ekipa.