NAKON TEŠKOG PORAZA

Španjolsku nikako ne treba otpisati, jer...

14.06.2014 u 09:29

Bionic
Reading

Furiju ne treba otpisati! Utakmice protiv Nizozemske pokazala je da Španjolskoj trebaju male promjene, čisto kozmetičke naravi kako bi se ipak malo uozbiljili neki igrači koji misle da imaju pretplatu za početnih 11

Španjolska je odigrala dva dijametralno suprotna poluvremena, no dojam koji su izabranici Del Bosquea ostavili u prvom poluvremenu bio je vrlo dobar i tek su nakon proloma oblaka u Salvadoru "potonuli" na terenu. Može se sada pričati da je Španjolska pročitana knjiga poput Barcelone, no nemojmo zaboraviti da je kod 1-0 za Španjolsku David Silva imao situaciju "jedan na jedan" s Cillessenom koji je obranio njegov trik pokušaj loba. S Diegom Costom su Španjolci igrali vrlo dobro i djelovali su opasno budući da se on ubacivao iza tri stopera Nizozemske, a okomitim loptama tražili su ga Iniesta, Xavi i Silva.

Takva Španjolska može doći do finala Svjetskog prvenstva. U drugom poluvremenu vezna linija Španjolske nije mogla parirati čvrstim defanzivnim veznjacima De Jongom i De Guzmanom, a obrana je djelovala smješno. Ramos i Pique bili su potpuno nekoordinirani, a Casillas je imao nekoliko početničkih grešaka. Reći da je Del Bosque pogriješio s izborom igrača za vezni red bilo bi pogrešno, jer u prvom poluvremenu njegova je momčad bila vrlo dobra. Greška Del Bosquea bile su izmjene jer je izvadio opasne Diega Costu i Davida Silvu kako bi zaigrali Torres i Pedro koji ove sezone nisu u najboljoj formi i to su potvrdili i danas. Fabregas je trebao ući ranije i to umjesto Xavija koji je očito potonuo u drugom poluvremenu.

Španjolskoj trebaju male promjene, čisto kozmetičke naravi kako bi se ipak malo uozbiljili neki igrači koji misle da imaju pretplatu za početnih 11. Možda bi Del Bosque trebao razmisliti o Raulu Albiolu za stopersku poziciju, Juanfranu za beka, te o Kokeu za veznu liniju. Ovaj poraz Španjolce vjerojatno dovodi do utakmice s Brazilom u osmini finala, a to znači da jedan od dva najveća favorita natjecanja ispada. Iako je Casillas dobio pet golova danas, aktualni Del Bosqueov kadar itekako može pobijediti neuvjerljive Scolarijeve Brazilce što znači da ih se nikako ne smije podcijeniti!


Nizozemska se osvetila Španjolskoj za poraz u finalu Svjetskog prvenstva 2010., Van Gaal je značajno pomladio momčad, bilo je tu nekih taktičkih promjena, no taktika obje reprezentacije bila je gotovo ista kao prije četiri godine. Španjolska je brojnim dodavanjima tražila da stigne do gola, dok je Nizozemska uz čvrstu i agresivnu igru u obrani tražila brzi prijenos lopte preko najboljih igrača Sneijdera, Robbena kapetana Van Persiea, te danas sjajnog mladog Blinda. Mlada i fizički vrlo snažna momčad odigrala je odlično i disciplinirano, no teško je vjerovati da će biti u polufinalu jer se previše oslanja na tri individualca.

Van Persie je danas dobio žuti karton, a Robben i Sneijder su skloni ozljedama. Bez nekog od njih današnja Nizozemska nije ni izbliza opasna kao s njima. Uz to, za njihovu igru uz brzi prijenos lopte igra Španjolske je idealne - no ekipe koje će graditi igru s brzim prodorima po krilima kao što je recimo Argentina dovesti će im mnogo problema. Protiv drugih ekipa Nizozemska će trebati biti ta momčad koja će kontrolirati posjed lopte i igru, a tada će se vidjeti nedostaci Van Gaalove momčadi. Nizozemska generacija pred četiri godine bila je mnogo bolja od ove aktualne, a neiskustvo u obrani mogao bi se pokazati velikim problemom u nastavku natjecanja.

Uz to, faktor sreće danas je definitivno bio na strani Nizozemske - no pogled na povijest Svjetskih prvenstava jasno govori da je Nizozemska imala sjajnih generacija, neusporedivo kvalitetnijih od ove aktualne Van Gaalove - ali da nikada nije osvojila naslov prvaka svijeta. Jedna pobjeda u utakmici koja je realizacijom Silvine šanse u prvom poluvremenu mogla imati kompletno drugačiji tijek donijela je Nizozemcima injekciju samopouzdanja, no s tim sjajnim drugim poluvremenom protiv Španjolske mene 'nisu kupili'.