ČEKAJU SE DETALJI

Službeno: Uefa pokrenula treće veliko natjecanje!

27.03.2014 u 10:38

Bionic
Reading

Zemlje članice Europske nogometne organizacije (UEFA) izglasale su pokretanje UEFA-ine Lige nacija, koja će zamijeniti većinu prijateljskih utakmica tijekom reprezentativne stanke

Natjecanje će zamijeniti veći dio po mnogima nepotrebnih prijateljskih utakmica, a to se pogotovo odnosi na slučaj kada, primjerice, Hrvatska mora putovati na gostovanje u Japan. UEFA-ina Liga nacija trebala bi krenuti na jesen 2018. godine, no još nije utvrđeno u kojem formatu. Jasno je jedino da će u natjecanju sudjelovati sve zemlje članice UEFA-e i da će Liga raditi na sistemu promocije i ispadanja u viši, odnosno niži rang. Natjecanje bi, pretpostavlja se, trebalo biti podijeljeno u četiri jakosne skupine, ovisno o koeficijentu reprezentacije.


Te četiri jakosne skupine bi tada trebale biti podijeljene na dodatne tri ili četiri grupe, u kojima bi svaka reprezentacija odigrala četiri do šest susreta. Potom bi osvajači skupina odigrali nokaut fazu natjecanja i to na proljeće 2020. godine. Postoji mogućnost da bi se Liga mogla ubrajati i u kvalifikacije za Europsko prvenstvo, odnosno da bi reprezentacija pobjednica ili ona koja bude poražena u finalu, ukoliko nije ostvarila plasman na Europsko prvenstvo, mogla i ovim putem vidjeti Euro. Tako bi se ukinula posljednja faza kvalifikacija kojom se popunjavaju posljednja četiri mjesta za velika natjecanja.

Dodatne kvalifikacije vjerojatno odlaze u povijest