PIŠE RUSMIR HALILOVIĆ

'Slučaj Šarić' iz kuta čovjeka koji je trenirao mladog Dražena

06.12.2012 u 12:00

Bionic
Reading

Poznati košarkaški trener Rusmir Halilović u više od 40 godina svoje bogate karijere imao je prilike raditi s najvećim nadama košarke na prostoru bivše Jugoslavije, a za tportal je napisao i svoje viđenje slučaja Šarić, supertalentiranog 18-godišnjeg Šibenčanina koji bi u nedjelju trebao zaigrati svoju prvu utakmicu u dresu Cibone

Dariju Šariću treba stručnjak koji stvara višak vrijednosti, hrabar i odlučan što je posebno sada važno, trener koji mu može i hoće tolerirati određene greške u igri, a samim time i podnese svjesno oscilacije u rezultatu kompletne momčadi.

Mnogo klubova i menadžera je ovog trenutka u pogonu, ali tata Predrag, kao najjači čimbenik, morao bi paziti da još jedanput ne stane na koru banane. Dakle, prvo struka, a onda korektna igra prema KK Zagrebu jer je taj klub najviše uložio u Darija. Ja bi im umjesto novca za odštetu darovao kampus da se mogu baviti proizvodnom igrača - djelatnošću koju su godinama uspješno radili, a ne trgovinom bez pokrića, što su radili prošle sezone.

U zadnje tri godine razvoja djeteta klub i roditelji su mu zatvarali vrata na razvojnom putu. Ne treba gledati novac, novac će doći sam po sebi. Podsjećam da je Šarića, od kada je došao u KK Zagreb, treniralo čak sedam trenera, samo u seniorskoj konkurenciji ne računajući trenere u mlađim kategorijama.

Nije ovo negacija rada trenera nego nepostojanje pravilnog sustava, koji je klub još donedavno imao. Imati u klubu dva najbolja mlada igrača u Europi, Darija Šarića i Marija Hezonju, biti klupski juniorski prvak Europe, a dati šansu strancima kupljenim 'na kilograme', nezabilježena je glupost. Da sve bude za Guinessa, klub se zadužio do neba, i to sve za 150 dana. Oba igrača su imala kvalitetu da već odavno igraju regionalnu ABA ligu bez ikakvih problema, a danas su daleko od KK Zagreba. Šarić je u Ciboni, a Hezonja u Barceloni, a KK Zagreb je u velikim problemima…

Greška je tvrditi da nikakva pauza neće utjecati na krajnji igrački domet Šarića.

Već sada se sa sigurnošću može reći da 18-godišnji Dario nikada više neće biti ono što je trebao biti, a evo zbog čega: zbog predugih pauza zbog neigranja službenih utakmica, dužine vremena provedenog na klupi, igara na pogrešnoj poziciji, igre na neadekvatnim natjecateljskim nivoima, frustracija kojima je godinama izložen. Ni Dražen Petrović ne bi bio ono što je postao da su ga pratile Šarićeve nedaće. Dar Darija nije upitan, ali put kojim već duže vrijeme ide ga zasigurno trajno oštećuje.

Ne treba smetnuti s uma da je Dario Šarić danas senior i više se njegovi doprinosi u timskoj seniorskoj košarci ne mogu mjeriti učincima mladog perspektivnog igrača. Na kojoj je razini današnja Darijeva igra u seniorskoj konkurenciji, uskoro će se pokazati, kada zaigra za Cibonu. Darijevo samopouzdanje bi opasno stradalo, a time bi i cijela karijera bila dovedena u pitanje, ako bi u novom klubu bio zakovan za klupu ili bi mu se davale prljave minute ili mu se u igri ne bi tolerirale nikakve pogreške.

Zato, posrednici, budite oštroumni, a ne lukavi. Normalno je da svatko gleda svoje interese, ali prioritet interesa Šarića danas je važniji nego ikada. Naravno, ako želite Šariću dobro.

Mnoga pitanja traže odgovore. Slučaj Šarić iz današnje perspektive je vraški težak. Da bi operacija uspjela, a pacijent završio na visokoj poziciji NBA drafta, neophodno je genijalno široko znanstveno pokriće iz psihologije, pedagogije, logike, metodike, fizičke pripreme, moderne košarkaške tehnike i taktike.

Kad se ovome doda Cibonina realnost, dugi niz poraza i neriješeno pitanje glavnog seniorskog trenera, situacija postaje dramatična. Koji je to kapacitet od trenera koji se može u istom vremenskom periodu nositi s dva kontradiktorna imperativna zadatka; donositi bodove u teškoj ABA ligi i razvijati mladog igrača bez rezultatskih oscilacija u seniorskoj konkurenciji. Kako će Cibona u takvim uvjetima stati na noge pitanje je svih pitanja?
Važno je i na kojoj će poziciji Dario igrati (po mom mišljenju trebao bi jedinicu!), kada će otići u NBA (po mom mišljenju kada postane zvijezda u Europi preko bare neće biti prolaznik), koja će se opravdanja i krivice nalaziti kada zagusti…

Važno je i imati na umu da i nova ulaganja nisu mala. Kad se sve sabere čini mi se da se netko dobro zaigrao, ili je previše hrabar, ili je rođeni kockar, pa prihvaća sve rizike, ili...

Dobar savjet para vrijedi: dok se novci još nisu isplatili, dobro bi bilo za sve da se posrednici brzo predomisle i smanje apetite za brzom zaradom te Šarića pošalju Jasminu Repeši. Kod njega će imati siguran, neimperativan kontinuiran razvoj u dva ciklusa. Također treba napomenuti da će uz ovakvo rješenje uprava Cibone zasigurno odahnuti i moći se na miru posvetiti maksimalnoj stabilizaciji kluba i zaustavljanju pada koji traje već duži niz godina, ne računajući Repešinu epizodu, a talenti kao Arapović, Mazalin, Slavica, Skokna imat će normalan razvoj. Sličnost s KK Zagrebom nije upitna. Sve je isto samo drugo pakiranje.

Raniji pokušaji posrednika su priče bez pokrića. Blago rečeno, nerealno je da izbornik talijanske reprezentacije (Simone Piangiani) razvija hrvatskog igrača u klubu u kojemu je imperativ pobjede najveći u Europi, gdje trener navečer kad legne u krevet ne zna hoće li ujutro i dalje biti trener. Lijepa strana života - jedna krajnjost je ukoliko 'projekt Šarić' maksimalno uspije, na teži ili lakši način, mnogo će interesa biti zadovoljeno. Možda se napokon i investicije u sportu zakonski legaliziraju.

Druga krajnjost je ukoliko projekt ne uspije; ako, primjerice, klub i Šarić dotaknu dno, mnogo će perja otpasti. Nažalost, opet trenerskog ponajviše…

Koliko je iskusni trener Rusmir Halilović kompetentan da ima svoje mišljenje i daje besplatne savjete, možete vidjeti na fotografijama u prilogu. Imena s kojima je radio u kadetskoj i juniorskoj dobi govore više od riječi.