NOVI IZAZOV ZA EKIPE

Sljedeće sezone još više drame na F1 utrkama!?

24.12.2012 u 12:59

Bionic
Reading

Pirelli najavljuje još agresivnije i mekše gume za 2013. godinu, što bi moglo donijeti pregršt uzbuđenja i neizvjesnih utrka, kao na početku netom završene sezone

Nakon što smo u 2012. svjedočili iznenađujuće uzbudljivom startu F1 godine s čak sedam različitih pobjednika u prvih sedam utrka, sljedeće sezone čini se da možemo očekivati nešto slično. Naime, službeni dobavljač guma Pirelli, koji je uz uvođenje KERS-a i DRS-a najzaslužniji za povratak dramatike i pretjecanja u Formulu 1, najavljuje još agresivnije i mekše gume s kojima će se ekipe morati nositi u 2013. godini.

'U 2012. većina ekipa naučila se nositi s našim gumama. Bilo je sve manje zabilježenih proklizavanja kroz sezonu, što pokazuje da su uspjeli ovladati tim fenomenom. Proklizavanja imaju užasan efekt - gume se brže troše, zagrijavaju i degradiraju', izjavio je za Autosport tehnički direktor Pirellija Maurizio Biocchi pa najavio:

'Sada kada su riješili najvažniji dio informacija o gumama, a to je kako izbjeći proklizavanje, možemo biti agresivniji u izboru komponenti guma, što će dovesti do većeg broja ulazaka u boks i različitih strategija ekipa.'

Podsjetimo, na početku 2012. godine vozači su redovito ulazili dva, tri ili čak četiri puta u boks tijekom utrka, da bi na samom kraju jedan ulazak u boks postao najčešća taktika na stazi. U Pirelliju nemaju namjere podržati taj trend pa bismo osim borbi na stazi sljedeće godine opet mogli gledati i preokrete nastale zahvaljujući različitim taktikama izbora guma.