samo za tportal

Slavko Goluža nije krio oduševljenje igrom jednog reprezentativca: Ali pazite, nije Šego....

18.01.2019 u 10:23

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija na najbolji mogući način zaključila je nastup u minhenskoj skupini te s četiri boda prolazi u sljedeću fazu natjecanja

Pobjedom 23:19 protiv aktualnih europskih prvaka, Španjolaca, Hrvatska je izborila prvo mjesto u B skupini svjetskog rukometnog prvenstva, a što je još važnije - u skupinu I, koja će utakmice igrati u Kölnu, prenosi četiri boda, odnosno bod više od Nijemaca i Francuza, dva više od Španjolaca...

Červarovi igrači tom su pobjedom potvrdili da su spremni za puno više od zacrtanog primarnog cilja, a to je bio osiguranje plasmana u kvalifikacije za Olimpijske igre 2020. godine u Tokiju.

  • +13
Hrvatska - Španjolska, SP u rukometu 2019. Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

No, ono što je još važnije, euforije nema. Ni kod izbornika Červara, ni kod igrača, ali i bivših osvajača medalja u rukometnom dresu. A jedan od njih je i Slavko Goluža, koji je s Hrvatskom bio olimpijski pobjednik 1996. u Atlanti i Ateni 2004. godine, ali i svjetski prvak 2003. godine.

'Što puno reći za ovu utakmicu? Sve su dečki rekli na parketu. Apsolutno su kontrolirali utakmicu, ponajprije zahvaljujući sjajnom obranom. Španjolci nam jednostavno nisu mogli probiti blok, a ako bi ga i probili, tu se pojavio Marin Šego', javio se za tportal bivši izbornik a danas trener Tatrana iz Prešova Slavko Goluža, koji je s klubom kretao na vikend-turnir.

'U prvom poluvremenu naši su zabili dva, tri laka gola, nakon pogrešaka Španjolaca u napadu i onda iz brze tranzicije. Uz to, s tri izborena sedmerca, preko Karačića i dva Muse, stvorena je solidna razlika, koju su potom discipliniranom igrom uspjeli sačuvati'.

Hrvatska s četiri boda prolazi dalje, a što je još jednako važno, prvi pratitelji, Nijemci i Francuzi imaju po bod manje.

'Da, dečki su napravili veliki posao i prenose ta četri boda. No, ne trebamo gledati na tu prednost baš tako olako. Pred reprezentacijom su još tri utakmice. I sve misli trebaju biti usmjerene na Brazil. Tek kada se njih odradi, razmišljati o sljedećem protivniku. Neće biti lagano, sve je još otvoreno'.

Naravno, bivši izbornik nije u strahu, već poziva na oprez. A istaknuo je i jednog igrača.

'Puno je njih jako dobrih, ali izdvojio bih Željka Musu. Istaknuo se u ovoj utakmici protiv Španjolske. Do sad je bio pomalo u sjeni svih ostalih, prvenstveno vratara Šege, koji je odličan na golu, no Musin doprinos obrani, uz koji je sada nadovezao i ove golove, je izuzetan. Svima čestitke, ali njemu i posebne pohvale'.

Osvrnuo se Goluža još jednom na dvoboj protiv aktualnih europskih prvaka.

'Otvorilo nam se, oni jednostavno nisu mogli probiti našu obranu, igrali smo čvrsto, agresivno i hrabro. I ako je nešto prošlo, tu je bio Šego. To je recept za dalje, a ova pobjeda podigla je dozu samopouzdanja kod igrača. Hrvatska igra dobro, puna je optimizma i samo tako treba nastaviti. Nekakve prognoze za budućnost nikad nisam volio davati, pa neću ni sada, da ne ureknemo dečke. Želim im samo da tako nastave', završio je Slavko Goluža, bivši izbornik koji je s reprezenatcijom osvajao brončana odličja na olimpijskim igrama 2012., te svjetsku i europsku broncu.