SKOKOVI SA STAROG MOSTA

Sjajne fotke sa spektakla u Mostaru; umjetnost sa 28 m visine!

18.08.2015 u 11:34

Bionic
Reading

Red Bull Cliff Diving Svjetska serija svake godine obilazi najljepše svjetske lokacije, pomno probrane da pruže savršenu platformu za skokove najboljih skakača svijeta. Tako se serija proteklog vikenda zaustavila u Mostaru čiji je Stari most okružen tisućama gledalaca bio središte nevjerojatne akcije i umjetnosti skakanja s visine osmerokatnice. Meksikanac Jonathan Paredes slavio je na vrhu postolja, a mostarski video već su pogledali milijuni ljudi diljem svijeta.

Uvjeti koje neka lokacija mora zadovoljiti da bi se na njoj mogla održati ova prestižna serija jest visina platforme od najmanje 27 metara te dubina vode pet metara. Kako je mostarski Stari most trenutno visok 21 metar, na njega je nadograđena platforma visine 6,95 metara, pa je tako mostarski odraz dosad najviši u ovoj Svjetskoj seriji. Hladna voda prekrasne Neretve nije previše smetala skakačima, iako su temperature zraka bile skoro neizdržive, kako i priliči Mostaru.

Kultura skakanja s ovog mosta stara je stotinama godina, domaći skakači svakodnevno privlače pažnju brojnih turista izvođenjem kultne mostarske laste. No, svoj su dom na nekoliko dana predali ovim velikanima koji su u hladnoću Neretve skakali opremljeni isključivo koncentracijom i tjelesnom spremom, bez ikakve zaštitne opreme.

Na drugom mjestu slavio je wildcard Sergio Guzman, dok se na treće popeo Amerikanac David Colturi. Junak domaće publike i jedna od najvećih svjetskih zvijezda ovog sporta – Orlando Duque, iako se nije uspio domoći trona, izazvao je ogroman pljesak publike kad god bi se popeo na 28-metarsku platformu.

Nakon Mostara svjetska skakačka elita seli se u Italiju pa zatim u Španjolsku.

Završni turnir, na kojem će biti okrunjen pobjednik Red Bull Cliff Diving Svjetske serije 2015 bit će ujedno i jubilarno 50. natjecanje u povijesti ovog sporta, a održat će se u baskijskom gradu Bilbau 26. rujna. Više o natjecanju na www.redbullcliffdiving.com