ON JE BIO JASAN

Situacija oko Novaka Đokovića sve užarenija! Američki tenisač objavio post zbog kojeg će Australci poludjeti od bijesa

06.01.2022 u 19:01

Bionic
Reading

Sportski svijet je podijeljen oko situacije s Novakom Đokovićem, a na stranu prvog igrača na ATP-u stao je američki tenisač Tennys Sandgren (30)

Sandgren je među 100 najboljih tenisača na svijetu, ali neće ga biti na prvom Grand Slamu sezone, jer se nije cijepio. Amerikanac, koji je u karijeri osvojio tek jedan turnir (Auckland), nije propustio priliku da komentira sve ono što se događa u Australiji oko Novaka Đokovića.

'Samo da budemo kristalno jasno. Dva odvojena liječnička odbora odobrila su njegovo izuzeće. I političari to zaustavljaju. Australija ne zaslužuje biti domaćin Grand Slam-a', napisao je Amerikanac na društvenoj mreži.

Podsjećamo, Đoković je u srijedu doputovao u Melbourne, ali nakon osam sati provedenih na aerodromu nije dobio vizu za ulazak u zemlju. Prvi tenisač svijeta podnio je žalbu na odluku da mu se zabrani ulazak u Australiju.

Državni pravobranitelj u ovom slučaju Christopher Tran je objavio da će Đoković moći ostati u Australiji do saslušanja na sudu.

Lokalne vlasti države Viktorije, čiji je Melbourne glavni grad, nisu mu odobrile ulazak u zemlju jer nije cijepljen, a potom nije podnio odgovarajući zahtjev. Đokovićev je navodno aplicirao za pogrešnu vizu, koja ne podržava medicinsko izuzeće za cijepljenje.

  • +28
Hotel Đoković Izvor: EPA / Autor: JAMES ROSS

Đoković je u utorak objavio da će igrati na Australian Openu nakon što je dobio medicinsko izuzeće od cijepljenja protiv koronavirusa.

Teniski savez Australije i vlada države Victorije objavili su da Đoković nije imao nikakav poseban tretman da bi dobio liječničko izuzeće od cijepljenja protiv koronavirusa, koje je obavezno sa sve koji će nastupiti na Australian Openu. Dužnosnici su rekli da je Đoković bio jedan od rijetkih, od njih 26, koji su zatražili izuzeće i dobili ga.

No, australski premijer Scott Morrison izjavio je da će prvi tenisač svijeta morati dokazati da je liječničko izuzeće od cijepljenja protiv koronavirusa koje je dobio autentično ili će ga prvim avionom poslati kući.

  • +23
Skup podrške Novaku Đokoviću u Beogradu Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages
Izvor: Licencirane fotografije / Autor: AFPTV