POLICIJA U HNS-U

Širić i Djedović uhićeni zbog namještanja utakmica

09.12.2011 u 15:13

Bionic
Reading

Zbog sumnje u primanje mita i zlouporabu položaja i ovlasti u četvrtak navečer u Zagrebu su uhićeni Željko Širić, dopredsjednik HNS-a i bivši nogometni sudac te Stjepan Djedović, predsjednik Sudačke komisije, javio je danas Novi list

Neslužbeno se doznaje da je dvojac novac primio za namještanje suđenja na najmanje jednoj nogometnoj utakmici.

Policija još nije objavila izvještaj o ovom hapšenju koje se smatra nastavkom afere 'Ofsajd'. Širića i Djedovića najvjerojatnije terete da su mito primali kao dužnosnici, ne kao nogometni suci, i da su na rezultate u domaćoj ligi utjecali putem Sudačke komisije.

Protiv uhićenog Širića, u Osijeku poznatog kao Širkan, već se vodi postupak na osječkom Županijskom sudu zbog gospodarskog kriminala. Optužen je da je, kao predsjednik Studentskog sportskog saveza Osječkog sveučilišta, krivotvorio račune za najam dvorane gradskog poduzeća Sportski objekti.

Gradonačelnik Osijeka imenovao je Širića glavnim tajnikom Zajednica sportskih udruga Grada Osijeka (ZSUGO) za razdoblje od 2008. do 2012. godine.

Zajednica godišnje raspolaže s preko 37 milijuna kuna, koje raspodjeljuje osječkim sportskim udrugama, u čemu Širkan ima velik utjecaj zahvaljujući bliskosti s pojedincima u HDSSB-u, stranci na vlasti u gradu i županiji.

Osječko Gradsko vijeće danas je donijelo izmjene programa javnih potreba u sportu na području Osijeka u kojem je potvrdila da je ZSUGO krovna organizacija u sustavu sporta grada Osijeka.

Širkan je inače vlasnik caffe bara u centru Osijeka, u podrumu zgrade Galerije likovnih umjetnosti, u kojem je čest gost bio Branimir Glavaš, prije svog bijega pred zakonom u susjednu BiH i kasnije smještaja u mostarskom zatvoru. Na terasi tog lokala snimljena je poznata fotografija Glavaša iza rešetaka kojom je novinar Drago Hedl kasnije opremio naslovnicu svoje knjige 'Glavaš – kronika jedne destrukcije'.

Zbog neplaćanja najma bivša ravnateljica GLU 2008. godine željela je Širiću otkazati ugovor o najmu, ali nije uspjela. Osnivač galerije je Osječko-baranjska županija, u kojoj je i tada na vlasti bio HDSSB.

U tom lokalu 2002. godine okupili su se prijatelji Darka Dakića, osječkog kamatara i vlasnika mjenjačnica, pred odlazak na njegov sprovod nakon što je likvidiran.