DJEVOJKA S IPANEME

Simbol Rija danas je predivna baka i večeras će zasjati

05.08.2016 u 18:21

Bionic
Reading

Otvaranje olimpijskih igara u Rio de Janeiru neće proći bez podsjećanja na čuvenu pjesmu 'Djevojka s Ipaneme' koja je širom svijeta proslavila Rio i glazbeni stil bossa nova

Jedna od osoba koja će nositi olimpijsku baklju kroz Rio de Janeiro bit će 71-godišnja Helo Pinheiro, ona 'prava' djevojka sa plaže Ipanema, koja je 1962. svojom mladošću i ljepotom inspirirala Toma Jobima i Viniciusa de Moraesa da joj posvete pjesmu.

'Sretna sam i ponosna. Sve ovo je vrlo uzbudljivo,' kazala je Pinheiro, danas baka četvero unučadi, koja je bila muza za jednu od najpoznatijih pjesama na svijetu kada je imala 17 godina.

Međutim, u vrijeme kada je pjesma nastala Heloisa Eneida Menezes Paes Pinto, koja je u brazilskim medijima poznatija pod imenom Helo Pinheiro, nije niti slutila da je upravo ona bila djevojka koja je poslužila kao inspiracija za 'Djevojku s Ipaneme'. Njezin identitet je otkriven 1965. kada je autor stihova Viniciusa de Moraesa u jednom razgovoru sve otkrio.


Iako je tada imala priliku postati slavnom, jer je dobila niz uloga u TV serijama i filmovima, Helo željela da pjesma poremeti njezin način života. Ubrzo se udala i iduća dva desetljeća provela kao kućanica. No, u posljednjih godina je odlučila iskoristiti slavu. Snimila je dva showa, a priprema i knjigu.

Pjesma 'Djevojka s Ipaneme' je bila među prvim hitovima bossa nove, glazbenog žanra poznatog i kao 'samba jazz' koji je stekao veliki broj pobornika diljem svijeta. 'Djevojka s Ipaneme' bit će i dio večerašnjeg svečanog otvaranja olimpijskih igara, ali će se u ulozi Pinheiro pojaviti čuveni brazilski model Gisele Bundchen.

Ovakvu energiju kao djevojčica Helo je ostavila na autora hita