UTAKMICA GODINE

Sedam stvari koje nas je naučio El Clasico

24.03.2014 u 10:27

Bionic
Reading

Slobodno se već sada može reći, Real Madrid i Barcelone odigrali su utakmicu sezone tijekom koje je palo čak sedam pogodaka. Barcelona je pobijedila Real 4:3, a mi smo izdvojili sedam poučaka nakon ove utakmice

Tekst je djelo korisnika s portala Tribina.hr, Mac316, čiji smo tekst modificirali kako bismo dobili format od sedam stvari koje nas je naučio El Clasico:

Tribina.hr

je community portal koji okuplja sve zaljubljenike u nogomet i sportkoji su tražili mjesto na kojem bi mogli izraziti svoje mišljenje. Krozsvoje analize članovi communityja pišu o svim nogometnim i ponekimsportskim aktualnostima, uz kritički osvrt i jedinstveni pogled nadogađanja. Druge poglede o ovoj temi pročitajte OVDJE.

7. REAL IMA RAZLIČITOST, BARCA NE
Komentator utakmice je pomalo nepravedno isticao Di Mariinu igru kao šokantno dobru. Iako je Di Maria zaista igrao svemirski, nije on ni inače baš puno lošiji. Zaista, baš on i Benzema koji su izborili poluvremenskih 2:2, su i pogonsko gorivo Reala uz Ronalda i Balea. I tu je prednost Reala u odnosu na Barcu. Kad se uzmu kvalitete tog četverca, oni su svi fenomenalni nogometaši, ali ujedno i dosta različiti, igrači koje je tim teže čuvati jer donose različite prijetnje. Barca s druge strane ima i dalje samo jednu vrstu igre i njeni najbolji igrači igraju samo tako i nikako drugačije. Jest da ih je teško zaustaviti, ali je obranu lakše pripremiti na to, jer nema toliko raznolikosti.

6. MASCHERANO NIJE STOPER
Nevjerojatno je koliko u Barceloni treba kako bi shvatili da Mascherano nije stoper i da ne mogu bitne utakmice igrati s njim. Jedno je kad se igra s nekim 'jazavcem' iz donjeg doma La Lige, ali Mascherano s igračima kao Benzema, Ronaldo i Di Maria jednostavno ne može igrati. Teško je nabrojati koliko je loših reakcija imao u obrani, a nije ni fer, jer čovjek koji nije stoper i koji je glavu niži od Benzeme niti ne može drugačije odigrati. A i cijela Barcina obrana je u velikom problemu na svaku visoku loptu ako ta ne ide na Piquea, jer Alves, Alba i Mascherano jednostavno nemaju centimetre.

5. MODRIĆA NIJE BILO
Luka Modrić? Kao Frodo kad stavi prsten... nevidljiv. On i Alonso bili su dva najlošija igrača na utakmici, što dovoljno samo za sebe govori.

Mascherano

Nevjerojatno je koliko u Barceloni treba kako bi shvatili da Mascheranonije stoper i da ne mogu bitne utakmice igrati s njim. Jedno je kad seigra s nekim 'jazavcem' iz donjeg doma La Lige, ali Mascherano sigračima kao Benzema, Ronaldo i Di Maria jednostavno ne može igrati

4. SUCI GRIJEŠE I TO JE DIO IGRE
Nema nekih sumnji da sudac nije bio posebno naklonjen jednima ili drugima, čovjek jednostavno neke stvari pogriješi. Ne vjerujem da će sutra u španjolskoj javnosti biti zločinac ili lopov, niti će cijela sudačka organizacija biti mafija zbog njega. Što se tiče najspornijeg penala, onog zadnjeg, za mene je to čisti faul. Realovi igrači nikad nisu smjeli dozvoliti da lopta bude provučena pokraj njih dvojice, jasno je da kada lopta prođe da napadač ima kontrolu akcije i da bira što će napraviti. On je birao da se zakači za nogu braniča i nema suca na svijetu koji može prosuditi je li to faul ili nije, stoji samo činjenica da kontakt postoji i da je u 16 metara.


3. MESSI JE 'NOGOMETNI BOG'
Još jednom, genije nad genijima. Već i realizirati dva penala u utakmici s ovakvim pritiskom nije lako, ali igra koju je Messi pokazao je jednostavno generalska. Svaka lopta na njega, a on sa skoro svakom odigra nešto kvalitetno. Od četiri gola Barce Messi je ključan za sve, tri je zabio i jednog namjestio vrhunski. Kad se zna da se igra na terenu najvećeg rivala u praktički eliminacijskoj utakmici teško da može bolje, ovo su predstave koje idu u rang onih legendarnih. Nije blještavo kao kad je Bernabeu ustao da plješće Rondaldinhu, ali nije ni jako daleko od toga. Messi je i danas pokazao da koliko god Barca bila u krizi ili u padu forme, svaki protivnik s kojim Barca igra je samo jedan odličan Messijev dan udaljen od poraza. Još jednom bravo za najboljeg igrača koji igra nogomet u našoj eri.

Messi na prvom mjestu, Ronaldo slijedi (indeks snage - Tribina.hr)
2. RONALDO NIJE (vidi 3.)
U igri prilično loš za svoje standarde. U ovoj utakmici je na vidjelo došla očita razlika između njega i Messija u kojoj je Messi puno bolji. Messi ima sposobnost uključiit suigrače u igru i činiti ih boljima dok je CR više igrač sam za sebe. Sjajan igrač, ali ponekad nedovoljno involviran u igru, odsječen, jednostavno isključen. Da nije bilo jedanaesterca skoro da bi ga se moglo prozvati da je jednako nevidljiv kao Modrić, ali Ronaldo i kad mu ne ide nađe način da ostavi pečat na utakmici.

1. NOGOMET SE ISPLATI GLEDATI
Na Bernabeu se igrao nogomet, dvije ponajbolje ekipe svijeta, sa dva najbolja igrača nogometa možda i svih vremena su pružile spektakl kakav se od njih i očekuje. Ima i tu tenzija, nisu one specifilne samo nama, ali ovdje se one kanaliziraju u sportsko rivalstvo koje pak proizvede nogomet koji nije mučenje odgledati u komadu i u kojem na kraju utakice postoji iskrena žal što je predtsava gotova. Zaključak može biti jedino da su Real i Barca pokazali zašto se nogomet isplati gledati, a nakon odgledane ovakve utakmice ponovno imam energije za pratiti nogomet koja mi je polako spalsnula i sad i barem na neko vrijeme niti Dinamo, niti Hajduk, niti bilo što mi ne može ubiti volju za njim.'

Real Madrid - Barcelona 3:4