SAMO ZA TPORTAL

Schildenfeld: Igrati u 15 sati, pod pritiskom, moraš pobijediti... Ajme meni

06.06.2019 u 08:26

Bionic
Reading

Bivši hrvatski nogometni reprezentativac s 29 nastupa te jednim postignutim golom, ali još uvijek aktivan igrač ciparskog Anorthosisa, 34-godišnji Gordon Schildenfeld, dok je nosio reprezentativni dres dva je puta igrao protiv Walesa

Hrvatska će u subotu od 15 sati u osječkom Gradskom vrtu igrati kvalifikacijsku utakmicu za odlazak na Euro 2020. godine.

Bit će to peti dvoboj ovih dviju reprezentacija. Od prethodna četiri dva su bila službena u kvalifikacijama za SP 2014. godine, a dva prijateljska.

Hrvatska je u tim dvobojima upisala tri pobjede i remi, a zanimljivo, od tri utakmice u kojima je bila domaćin, dvije su se igrale baš u Osijeku. I u te dvije Hrvatska je slavila. Utakmicu s remijem (1:1) Hrvatska i Wales igrali su u Varaždinu 2002. godine.

S obzirom na suparnika te iskustvo igranja protiv Walesa, ali i lipanjskog poraza od Škotske u Zagrebu u tim istim kvalifikacijama kada smo igrali protiv Walesa, Gordon Schildenfeld upozorava:

'Neću reći - upozoravam, ali siguran sam da neće biti lako. Zbog kraja sezone, zbog termina utakmice (op.a. 15 sati), zbog vrućine i zbog protivnika. Definitivno nezgodnog, ali protiv kojeg imamo iskustva. Međutim, da igramo danas utakmicu, ali novu već za dva dana, sigurno bi bilo nekih promjena. Jer kako se mijenjamo mi, tako se mijenjaju i suparnici i zato mislim da se utakmice otprije tih pet, šest godina ne mogu usporediti s ovima danas', rekao je u razgovoru za tportal Gordon Schildenfeld, kojeg smo 'locirali' u Zagrebu.

  • +31
Kvalifikacije za Euro 2020., Mađarska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Iako kažete da se momčadi mijenjaju iz utakmice u utakmicu, stil otočkih momčadi je prepoznatljiv, a to su borbenost, ali i skok igra te pogoci nakon prekida, što je možda i naša najslabija točka.

Da, tako je. Stil uglavnom ostaje prepoznatljiv. I Velšani igraju tako. Nama su u tim nekim zadnjim utakmicama prekidi bili problematični, ali siguran sam da su naši igrači, na čelu s izbornikom Dalićem, to i detektirali te da takvih problema više nećemo imati.

Ono što svi naglašavaju kao problem jest ovaj lipanjski termin, koji dolazi na kraju natjecateljske godine, kada su igrači prazni?

Znam kako im je jer i ja sam nekad bio u takvoj situaciji. Sada više nisam, ali igrati u 15 sati, pod pritiskom, moraš pobijediti... Ajme meni. Ali znam da je profesionalizam kod naših igrača uvijek bio 'forte' i siguran sam da će pobijediti barem 2:0 i da im tek onda kreće pravi odmor.

Kako je vama na Cipru? Već ste dvije sezone tamo, u klubu koji od 2008. godine čeka naslov prvaka? Hoćete li ga i vi dočekati ili razmišljate o odlasku u neku drugu ligu, jer pretpostavljam da imate još želje za igranjem?

Imam želju, imam i ugovor. Prema planu trebam se 1. srpnja pojaviti u klubu na pripremama. Iako u nogometu nikad ne znaš, danas je jedno, a sutra drugo. No ja sam zadovoljan, ne razmišljam o odlasku. Imam dobar status. Žao mi je jedino ove sezone, u kojoj smo u jednom trenutku bili treći, a onda su nam zbog jedne proceduralne pogreške (op.a., u jednoj je utakmici nastupio igrač koji je obavio liječnički pregled, ali nije bio evidentiran te nije smio nastupiti) oduzeli devet bodova i pali smo na sedmo mjesto. Na kraju smo tako i završili. Sada se u klubu puno toga mijenja, od momčadi do vlasnika. Tijekom sezone bilo je dosta nezadovoljstva, neki su igrači otišli, pa smo sezonu završili, mogu tako reći, s petoricom.

Među njima bio je i Danijel Pranjić, još jedan bivši hrvatski reprezentativac. Kakvi su njegovi planovi, s obzirom da mu je već 37 godina?

Pretpostavljam da neće nastaviti u Anorthosisu, ali siguran sam da ima planova nastaviti karijeru. I da ima nekoliko opcija. Kada ga gledam na terenu, mogu samo konstatirati da je 'vrlo mlad'. Ima snage i volje.

Pratili ste rezultate bivših klubova, Dinama i Šibenika, koji je zapeo u dodatnim kvalifikacijama za ulazak u Hrvatski Telekom Prvu ligu protiv istre?

'Pratio sam, naravno. Dinamo je odradio posao na vrhunskom nivou, svaka mu čast. Ali čestitam i Rijeci na osvojenom kupu - nakon svih problema koje su imali tijekom sezone uspjeli su uzeti trofej. Što se mog Šibenika tiče, žao mi je što nije ušao u HT Prvu ligu. Ne bih volio reći nešto pogrešno ili protiv, ali mislim da Šibenik još uvijek nije složio momčad. Nedostaju dva, tri igrača. Druga je priča sam klub, koji je posložen na pravi način. Nova garnitura ljudi radi odličan posao i vjerujem da će prvom sljedećom prilikom Šibenik postati prvoligaš. Sjećam se kada sam ja ulazio u prvu momčad, s 15, 16 godina, mi smo imali igrače od kojih smo mogli učiti, poput Bulata, Elvisa Brajkovića, Mrčele, Bedakovića. Sada se očekuje od Marka Bulata, igrača koji ima tek 17 godina, da bude nositelj igre. Nažalost, to nije dovoljno, ali doći će i iskustvo, a onda i rezultati koji će vratiti Šibenik u elitni razred', zaključio je Gordon Schildenfeld, otkrivši da će dio godišnjeg odmora provesti u Zagrebu.