PET OD PET

Savršeni Jose Mourinho nije izdržao, emotivno se slomio i rasplakao; njegove izjave dirnut će u srca ne samo navijače Rome nego i drugih klubova koje je vodio

Bionic
Reading

Nakon što je Roma u finalu Konferencijske lige pobijedila Feyenoord sa 1:0, legendarni portugalski stručnjak Jose Mourinho u svom petom europskom finalu osvojio je i peti europskih trofej i to sa četiri različita kluba

Prije Rome, Portugalac je europske trofeje osvajao s Portom, Interom i Manchester Unitedom.

Mourinho je postao prvi trener u povijesti koji je osvojio Ligu prvaka, Kup UEFA/Europa ligu i Konferencijsku ligu i tek drugi stručnjak u povijesti s pet europskih 'kanti'.

Prije njega to je uspjelo i Talijanu Giovanniju Trapattoniju koji je s Juventusom osvojio Kup prvaka (1985), dva Kupa UEFA (1977, 1993), te Kup kupova (1984), a s Interom Kup UEFA (1991).

Mourinho je svoj prvi europski trofej osvojio s Portom kada je 2003. slavio u Kupu UEFA pobijedivši u finalu Celtic sa 3:2. Već iduće godine 'The Special One' je s Portom postao europski prvak nakon finalne pobjede protiv Monaca sa 3:0.

Uslijedio je novi trijumf u Ligi prvaka, ovoga puta s Interom. 'Nerazzurri' su 2010. u finalu bili bolji od Bayerna sa 2:0

Sedam godina kasnije portugalski stručnjak je predvodio Manchester United do slavlja u Europskoj ligi nakon što su 'Crveni vragovi' u završnom susretu porazili Ajax sa 2:0.

  • +10
Roma - Feyenoord, finale Konferencijske lige, 2022. Izvor: EPA / Autor: PIETER STAM DE JONGE

Sjajnu seriju uspjeha u finalima europskih kupova Mourinho je nastavio i na klupi Rome trijumfom u Konferencijskoj ligi protiv Feyenoorda.

Portugalski stručnjak je bio emotivan nakon novog trijumfa, a pred kamerama se slomio i zaplakao.

'Ovih 11 mjeseci u Romi je bilo prekrasno. Rekao sam dečkima da smo u Seriji A napravili što smo trebali, plasirali se u Europa ligu. Danas nije bio posao, već ispisivanje povijesti i ispisali smo povijest Rome. Konferencijska liga je natjecanje za koje smo od početka imali osjećaj da možemo osvojiti, postajali smo bolji. Uvijek smo računali na to i gubili smo zato bodove u prvenstvu', rekao je Mourinho te dodao:

'Hoću ostati u Romi, želim shvatiti što žele naši vlasnici i želim nastaviti projekt sa zdravim i iskrenim ljudima. Imam pet europskih trofeja. Osjećam se starim, ali ovo je odlično za moju karijeru. Rekli su mi da sam kao Ferguson i Trappatoni jer sam osvajao trofeje u tri različita desetljeća. Ja sam Intertista, onda sam i Chelseajevac, ludo volim Real, ali sam i Romanista. Počeo sam 2003. godine i još sam ovdje, pobjeđujem... Ja sam od onih koji žele stvoriti obitelj i uvijek imaju neki cilj, da budemo zajedno u teškim trenucima, ali i sretnim kao što je ovaj. Ne kažem da ne mislim malo na sebe, ali prije svega mislim na Romine navijače koji slave.'