USUSRET DRAFTU

Šarić u NBA-u sve bolje kotira, ali prvo se čeka lutrija!

14.05.2013 u 12:38

Bionic
Reading

Do NBA drafta u New Yorku ostalo je još više od mjesec dana, a pozicija 19-godišnjeg košarkaša Cibone Daria Šarića iz dana u dan sve je bolja

Po informacijama portala nbadraft.net, koji prati najbolje mlade igrače na svijetu, Šarić je trenutačno 16. pick dok je po mišljenju novinara i stručnjaka s portala draftexpress.com Šarić na 22. poziciji.

U Draženovom domu ove ga je sezone uživo došlo vidjeti nekoliko general menagera NBA momčadi među kojima je najpoznatiji Sam Presti iz Oklahoma City Thundera. Uživo ga je gledao i bivši suigrač Dražena Petrovića iz Portlanda Danny Ainge iz Boston Celticsa (President of Basketball Operations), a nedavno je u Zagreb navratio i Dave Babcock iz Milwaukee Bucksa (Director of Player Personnel).

Od skauta, koliko smo doznali, gotovo da nema kluba koji 209 cm visokog genijalca iz Šibenika nije uživio pogledao desetak puta ove sezone. Tako su u Zagrebu bili skauti Chicago Bullsa (Ivica Dukan), zatim Portlanda, Houstona, Detroita, Houstona…

U ovogodišnjoj A-1 Ligi za prvaka Šarić je na 11 utakmica za Cibonu ubilježio prosjek od 15,5 koševa 8,2 skoka, 2,2 asistencije i 2,1 osvojene lopte. Iako mu je šut za dva poena sjajan (72,7%) preciznost šuta iza crte za tri poena (26.9%) te slobodnih bacanja (69,1%) otkriva Šarićevu najveću manu.

'Dario svaki dan radi na skok-šutu s trenerom Meštrovićem. Dnevno mu je norma 300 ubačenih šuteva i napredak se vidi', rekao nam je nedavno trener Cibone DanijelLutz kod kojeg je Šarić postao član startne petorke i kod kojeg ima veliku slobodu u igri.

Nije tajna kako je Dario Šarić, kojeg NBA skauti prate od njegovih nastupa kao 14-godišnjaka u mlađim uzrastima Hrvatske, najeksponiraniji strani igrač na ovogodišnjem draftu.


Čak i nedavni noćni izlazak i novčana kazna koju je Šarić dobio od svog kluba, jer je s društvom malo duže ostao vani uz koje piće viška, neće previše utjecati na Šarićevu poziciju na NBA draftu. Ako u play-offu A-1 lige svoju igru podigne na višu razinu i nakon toga vrhunski odradi treninge na NBA pre-draft kampovima nema sumnje kako će Šarić završiti među prvih 10. pickova na draftu.

No, kao što je Šarić i sam rekao u slučaju da neće imati garancije da bude izabran kao lottery pick (prvih 14) onda će deset dana prije drafta (17. lipnja) povući svoju prijavu.

Nije na odmet spomenuti kako američki mediji navode da je odšteta Ciboni za Šarića nakon prve godine oko 1,6 milijuna dolara što znači da bi budući Šarićev klub platio 600 tisuća (tako nalažu pravila) dok bi ostatak platio sam Šarić od svog višemilijunskog rookie ugovora.

Dodajmo još kako se NBA draft lottery održava 21. svibnja kada će se znati koje pickove su dobili klubovi koji su ove sezone ostali bez play-offa. Iako primjerice Orlando Magic ima čak 25% šansi za prvi pick lutrija je često znala pokvariti planove oni koji imaju najveće izglede. Tako će nakon lutrije puno toga biti jasnije i samim time hoće li akcije Šarića porasti.

'Ako se neke stvari poklope Dario bi vrlo lako mogao biti među prvih 10 pickova, a čak nije niti nemoguće da ga netko izabere na 5. ili 6. poziciji', rekao je jedan neimenovani NBA skaut koji je jako dobro upućen u stanje na tržištu.

Kao vjerojatni prvi pick drafta, dva spomenuta portala koja prate najbolje svjetske mlade igrače, spominju se bek-šuter Ben McLemore (Kansas) i krilni-centar Nerlens Noel (Kentucky).

NBA Draft Lottery (šanse klubova za 1. pick)
Orlando Magic: 25%
Charlotte Bobcats: 19.9%
Cleveland Cavaliers: 15.6%
Phoenix Suns: 11.9%
New Orleans Pelicans: 8.8%
Sacramento Kings: 6.3%
Detroit Pistons: 3.6%
Washington Wizards: 3.5%
Minnesota Timberwolves: 1.7%
Portland Trail Blazers: 1.1%
Philadelphia 76ers: 0.8%
Toronto Raptors: 0.7%
Dallas Mavericks: 0.6%
Utah Jazz: 0.5%