sve je jasno

Šampionska Rijeka preko noći potpuno potonula: Ovo su razlozi zašto!

12.08.2017 u 09:37

Bionic
Reading

Iako je odlično otvorila europsku i domaću sezonu, Rijeka je iznenada upala u krizu i čini se da se u ovom trenutku ne može nositi s Dinamom u borbi za titulu prvaka. Razlozi tome moraju biti umor, ozljede, mentalna ispražnjenost i gubitak vjere u mogućnosti ekipe, ali i prodaja igrača kojeg klub nije smio prodati...

Matjaž Kek u velikim je problemima. Nakon dvostruke titule prošle sezone Riječani su izgledali impresivno i na početku nove, pobjedivši prva tri kola HT Prve lige, a šlag na tortu bilo je izbacivanje Salzburga iz Lige prvaka.

  • +3
HT Prva liga, 5. kolo: Rijeka - Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

No, uslijedio je odjednom veliki pad i Rijeka već dugo nije postigla pogodak, a u velikim derbijama hrvatskog prvenstva izgubila je prilično glatko od Osijeka i Dinama.

Iako svaka momčad ima oscilacije i ne može uvijek pobjeđivati, ovakav pad Riječana dosta je neobičan, ali nije potpuno neočekivan. Razlozi su prilično očiti...

Prodaja igrača napokon se počela osjećati

Rijeka je u posljednjih par godina pronalazila adekvatne zamjene svim igračima koje je prodala, a prodavala je uvijek one najbolje. Odlazak Kramarića, Belaja, Tomasova i Bezjaka nije se osjetio u napadu, a niti Mitrovića u obrani. Kad je Franko Andrijašević otišao u Gent očekivao se pad u igri, no Kekova družina nastavila je igrati smisleno i pobjeđivati.

Rijeka - Dinamo 0:1 (Fernandes 11) Autor: YouTube

Međutim, odlazak Stefana Ristovskog ipak je bio previše. Po toj desnoj strani Makedonac je briljirao prošle sezone i njegov gubitak je nenadoknadiv. Veliko je to razočaranje za Matjaža Keka koji pokušava izvući maksimum iz ekipe, a onda ostane bez ključnog kotačića. Nije čudno da je upravi kluba poručio da se zabrine.

Umor od žestokog tempa utakmica

Na pad Rijeke utjecao je i nemilosrdan ritam utakmica na samom početku sezone. Momčad igra dvaput tjedno, a nema kapacitet izdržati takav ritam, ni fizički ni mentalno.

Rijeka - Dinamo 0:2 (Fernandes 40) Autor: YouTube

Kada se tome pridodaju drugi problemi koji su se uvukli u svlačionicu, dolazi do još većeg igračkog zamora i gubitka vjere u mogućnosti ekipe koja je još do jučer igrala šampionski nogomet.

Ozljede i isključenja

Svakako Rijeci ne pomaže niti nedostatak discipline koji je viđen u Gradskom vrtu. Isključenja Vešovića i Maleša bila su nepotrebna i stvorila dodatni problem zbog kojeg je momčad izgledala tako nemoćno u derbiju protiv Dinama.

Rijeka - Dinamo 0:2 (5. kolo 2017./18., 11.8.), sažetak Autor: YouTube

Tu su i ozljede koje muče Kekov stručni stožer i pokazalo se da bez odsutnog Marija Gavranovića Rijeka u napadu nema pravih rješenja.

Pojačanja se nisu pokazala

Dosta je igrača dovela Rijeka ovog ljeta, ali zasad se nisu pokazali kao prave zamjene onima koji su otišli ili su ozlijeđeni. Jelić i Heber u napadu još uvijek ne donose potrebnu ubojitost, Damjan Đoković nije se nametno pa Keku ostaje nadati se da će s vremenom ipak i iz njih izvući više. No, Riječani su u ovom trenutku u prijelaznom razdoblju koje zahtijeva strpljenja, a toga u nogometu nema. Do kraja kolovoza trebat će im barem jedan dobar novi igrač kako bi se vratili u borbu za titulu i nedopustili Dinamu da odjuri na vrhu ljestvice...