DRUGI PRESLABI

Samo jedna momčad može zaustaviti Bayern; evo i zašto!

13.03.2014 u 15:45

Bionic
Reading

Osjećaj samopouzdanja, igrači ekstra klase, stil igre koji se može oduprijeti protivničkom posjedu te nevjerojatnu volju za pobjedom ima samo jedna momčad, te su stoga upravo oni možda i jedini koji mogu baciti rukavicu u lice Bayerna. Pogađate – riječ je o 'kraljevima' iz Madrida

Nakon što su rutinski prošli Arsenal na putu prema četvrtfinalu Lige prvaka, Bayern nastavlja kao veliki favorit natjecanja. Mnoge kladionice vjeruju kako će upravo Bavarci biti ti koji će prvi obraniti titulu Lige prvaka, a na našem smo portalu Tribina.hr postavili obrnuto pitanje – koja ih momčad i na koji način može zaustaviti? Odgovor je dao poznati korisnik Mac316

Samo je jedna ekipa po indeksu snage blizu minhenskog Bayerna (portal Tribina.hr)

'Da bi neko tvrdio da Bayern nije trenutačno najbolja nogometna momčad morao bi biti u najmanju ruku 'slabo informiran'. Bavarcima treba priznati da su postigli trenutnu nogometnu nirvanu i da je to-to, što se tiče trenutnog svjetskog nogometnog poretka. A opet, postoje oni koji ih mogu zaustaviti.

Što bi taj netko trebao imati? Prvo i najbitnije, mora imati samopouzdanje u sebe da nije inferioran Bayernu, a to je teško imati. Jedan Arsenal, skoro pa lider Premiershipa je nakon ždrijeba stavljan u takvu klasu autsajdera da su se igrači vjerojatno sami pomirili s ispadanjem prije nego je prva utakmica počela. Koliko god mislili da se igrači izoliraju, nemoguće je da oni ne osjete 'vibru u zraku' koja se stvara. A ako osjete da cijeli svijet misli da su samo topovska hrana lako je pomisliti da je to istina, a ako se to dogodi onda ste protiv Bayerna mrtvi. Dakle, dobiti Bayern može samo ekstra jaka momčad, u naponu forme, momčad koja u nekoj jakoj konkurenciji ruši sve pred sobom, koja izgleda nepobjedivo u konkurenciji u kojoj igra i koja je sposobna pred srazove s Bayernom održati auru neizvjesnosti, momčad koja neće biti otpisana prije prvog zvižduka.

Što dalje? Bayern je pun ekstra jakih igrača, s Robbenom i Riberyem kao predvodnicima, igračima koji čine razliku. Onaj koji bi ih mogao izbaciti bi morao imati barem dvojicu jednako klasnih igrača s potpornim snagama u rangu ostatka Bayerna. Slikovito rečeno, kad bi se u nogometu igrala All-star utakmica, takav protivnik bi morao imati barem dva stalna All-star igrača uz još dvojicu vječno potencijalnih. Ta dvojica igrača bi morala i ispuniti svoju svrhu i ukazati se kad je najteže, kao što se jako često ili uvijek u Bayernu ukažu Robben ili Ribery… ili obojica. Morali bi biti igrači koji ne nestanu u najtežim trenucima i ne samo igrači koji na 2-0 zabijaju tri gola do 5-0, nego su i česti 'matchwinneri'.

Što još? S obzirom da Pepova igra podrazumijeva dominaciju posjeda koju danas vjerojatno nijedna momčad svijeta ne može prekinuti, ta momčad mora imati adekvatnu igru protiv posjeda. A ništa ne uništi posjed lopte kao čvrsta obrana i munjevita, direktna kontra, koja maksimalno iskoristi tih dragocjenih par sekundi na koje vam Bayern prepusti loptu. Ići u nadigravanje s Bayernom danas nema smisla, igrači su previše tehnički potkovani, a Pep je uspio u svome – uspio im je nametnuti filozofiju da je nebitno s koliko golova se pobijedi, nego je bitno da se postotak držanja lopte diže iznad 65 posto. Protiv Bayerna imate malo vremena s loptom i momčad koja bi ih izbacila bi morala u kratkom vremenu moći iz faze obrane doći u napad, odigrati nešto individualno kvalitetno i zaprijetiti te se odmah brzo natrag povući.

Top 15 igrača svijeta (Tribina.hr)

I na kraju, ali ne manje bitno, momčad koja bi zaustavila Bayern bi morala imati neki jaki motiv, nešto za dokazati, neki cilj jači od samog izbacivanja favorita natjecanja. Nešto što će ih tjerati da iz sebe izbace baš sve, da ne posustanu pred jakom konkurencijom i da si ne govore u glavama 'bit će još vremena i pokušaja', nego da im u glavama bude samo rečenica 'sad ili nikad, ovo je naše vrijeme'. Motiv koji bi to mogao izazvati je npr. ovako iz glave, neka velika suša sa najvećim europskim trofejem, možda čak 10 godina duga.

Rješenje? Iako mi je to teško i izreći, momčad koja je najbliže tome da zaustavi Bayern i koja bi vjerojatno bila jedina koja se ne bi otpisivala već i prije samog susreta je Real iz Madrida. Oni imaju taj jaki nalet, formu koja ih je u Španjolskoj prometnula u prve favorite za naslov i mora se priznati da izgledaju najuvjerljivije, imaju dva All-stara u CR-u i Baleu, s još barem dva potencijalna između Benzeme, Di Marie, Ramosa ili Alonsa. Imaju direktnu igru koja ne ovisi o 'pimplanju', nego se svodi na direktne juriše Ronalda i Balea po krilima i brza završavanja akcija, a imaju i taj ogroman motiv La Decime, vraćanja naslova europskog prvaka u Madrid nakon više od desetljeća.'