OSTAO SVOJ

Samo jedan Argentinac odbio modnog tiranina

18.03.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Daniel Passarella je jedini igrač koji je osvojio oba argentinska naslova prvaka. Uspješan je bio i kao trener, ali njegove sulude metode iz Francuske 1998. nisu ojačale šanse 'gaučosa' za naslov. Naprotiv

Passarela, kojega je i kao igrača pratila reputacija konfliktnog tipa, nakon pet godina treniranja River Platea dobio je priliku na izborničkoj poziciji. Argentinu je preuzeo nakon neuspjeha na SP-u 1994. i zadržao se sve do kraja idućeg prvenstva. Maradona je otišao, ali Argentina je imala sjajnu generaciju od koje se u Francuskoj očekivao veliki rezultat.

Vjerni prikaz Redondove genijalnosti

U posljednjoj fazi kvalifikacija Passarela je među svojim, tradicionalno čupavim igračima odlučio dodatno pojačati autoritet zabranom nošenja duge kose. Zabranio im je i naušnice. Došlo je do otpora u svlačionici, žalili su se dugokosi Batistuta, ali čak i ćelavi Veron. Ipak, trenerova je bila zadnja i svi su se morali prilagoditi njegovim idejama.

Ipak, Fernando Redondo je rekao 'ne'. Tadašnji genijalni veznjak Real Madrida već je tijekom kvalifikacija imao sukobe s izbornikom koji ga je koristio na lijevoj strani veznog reda. Redondo je htio u srce ekipe, zajedno s Manuelom Ortegom.

Iako nije imao posebno dugu kosu, Redondo je javno rekao da su takve naredbe najobičnija glupost i da frizuru ne misli skratiti ni za centimetar. Iz principa.

To ga je stajalo nastupa u Francuskoj, osam godina nakon što je SP u Italiji odbio zbog završetka pravnog fakulteta. Jedini nastup upisao je 2004. godine kada je briljirao, no suspenzija Maradone bila je nenadoknadiv gubitak za momčad i Rumunjska ih je izbacila u osmini finala nakon prelijepe utakmice i rezultata 3:2. U Francuskoj je Argentina ispala u četvrtfinalu, u još jednoj ljepotici, od Nizozemske sa 2:1.

I Redonda i Passarelu dobro pamte i navijači milanskih klubova. Passarela je kao igrač Intera, osim po odličnim igrama, ostao zapamćen i po šamaru dječaku koji je skupljao lopte, dok je Redondo kao igrač Milana odbijao primati plaću dok je bio ozlijeđen.