ELITA U AZERBAJDŽANU

Šahovska olimpijada: Kinezi brane naslov, Hrvati konkurentni

31.08.2016 u 11:45

Bionic
Reading

U glavnom gradu Azerbajdžana Bakuu u četvrtak započinje 42. Šahovska olimpijada u muškoj konkurenciji na kojoj se očekuje rekordnih 180 reprezentacija sa svih kontinenata, a naslov iz Tromsea 2014. brane Kinezi.

Ruska reprezentacija, koja je najtrofejnija u povijesti šahovskih olimpijada, u Norveškoj je prije dvije godine ostala bez ijednog odličja pa će u Bakuu pokušati isprati gorak okus neuspjeha. Nakon pada Berlinskog zida, kada se šahovska karta svijeta dramatično promijenila, samo je 12 reprezentacija osvajalo odličja – najčešće Rusija (6 zlatnih i 3 srebrne medalje), Armenija (3 zlatne i 3 brončane) i Ukrajina (2 zlatne, 1 srebrnu i 3 brončane), a Kina je uz jednu zlatnu osvojila i jednu srebrnu medalju.

Reprezentacija Hrvatske najviši domet ostvarila je u Manili 1992. osvajanjem 7. mjesta, a izvrstan rezultat postigla je i u Jerevanu 1996. osvajanjem 16. mjesta. U Baku stižemo s vrlo homogenom reprezentacijom i vjerujemo da će Ivan Šarić, Hrvoje Stević, Mladen Palac, Zdenko Kožul i Ante Brkić konkurirati za plasman među prvih 20 selekcija.

Pedesetogodišnji Zdenko Kožul rekorder je po broju nastupa za državnu reprezentaciju. Na velikim natjecanjima za reprezentaciju odigrao je čak 239 partija, pri čemu je na olimpijadama zabilježio 134 nastupa. Mladen Palac ima 135 nastupa za državnu reprezentaciju, Hrvoje Stević 126, Ivan Šarić 88, a Ante Brkić 78. Srednji rejting naše reprezentacije je vrlo dobrih 2619 bodova, što nas svrstava u krug kandidata za visok plasman.

Na Olimpijadi u Bakuu odigrat će se 11 kola po švicarskom sustavu natjecanja, a redoslijed će se odrediti na temelju osvojenih meč-bodova, odnosno olimpijskog Sonnenborg-Bergerova sustava.