JOŠ JEDNO KOLO

Šah: Šarić izgubio vodstvo, derbi odlučuje

27.01.2010 u 22:07

Bionic
Reading

U pretposljednjem, 10. kolu pojedinačnog šahovskog prvenstva Hrvatske novi zaplet u borbi za prvo mjesto

Zagrebački velemajstor Alojzije Janković je kao crni sjajnom igrom u završnici nanio drugi uzastopni poraz Zdenku Kožulu i dostigao na vrhu Splićanina Ivana Šarića. Naime, Šarić nije uspio probiti obranu oporavljenog Roberta Zelčića, pa će odluka o novom prvaku možda pasti u derbiju posljednjeg kola Janković-Šarić. Ako partija završi podjelom boda i prvenstvo završi podjelom prvoga mjesta, Šarić i Janković će naknadno odigrati dvoboj od 4 partije. Pobjedu u ovom kolu postigao je samo još Nenad Šulava, koji je sjajnom igrom u topovskoj završnici svladao Riječanina Ognjena Jovanića.

Time je došao na prag rezultata karijere jer se probio na treće mjesto. U partijama Palac-Stević i Cvitan-Jovanović viđeni su beskrvni salonski remiji, a Ante Brkić je bezuspješno dugo pokušavao slomiti otpor Saše Martinovića, koji je našao elegantan izlaz žrtvom kvalitete s prijelazom u jednaku završnicu.

Rezultati 10. kola: Cvitan-Jovanović remi, Palac-Stević remi, Brkić-Martinović remi, Jovanić-Šulava 0:1, Kožul-Janković 0:1, Šarić-Zelčić remi.

Poredak prije posljednjeg kola: Šarić i Janković po 7,5 bodova, Šulava 6, Stević 5,5, Jovanić i Martinović po 5, Kožul i Palac po 4,5, Cvitan i Zelčić po 4, Jovanović 3,5 i Brkić 3 boda.