NOVO SUMNJIVO PRAVILO

'Sada će krivi vozači moći osvajati titulu prvaka Formule 1!'

10.12.2013 u 17:07

Bionic
Reading

Odluka o uvođenju dvostrukog bodovanja u posljednjoj utrci F1 sezone izazvala je burne reakcije među ljubteljima sporta, kao i među stručnjacima…

Prema novom pravilu, pobjeda na zadnjoj trci sezone koja će se sljedeće godine voziti u Abu Dhabiju umjesto 25 donosit će 50 bodova u ukupnom poretku, prvi put u povijesti sporta. Pokušaj je to FIA-e vraćanja uzbuđenja u prvenstvo i prekida dominacije Red Bulla i Sebastiana Vettela. No, prema mišljenju britanskog Autosporta, riječ je o koraku previše za Formulu 1, koji ide na štetu regularnosti samog natjecanja.

'To pravilo znači da će loša sreća biti dvostruko štetna za svakog vozača koji doživio kvar na motoru ili ga netko izbije sa staze na posljednjoj utrci. Također, zbog pravila samo pet motora na raspolaganju tijekom sezone, mnogi će vozači vjerojatno zaraditi kaznu na startu zadnje utrke, što će donijeti dodatnu deformaciju konačnog ishoda,' piše ugledni kolumnist Edd Straw i dodaje:

'Sve u svemu, to je zabrinjavajući potez koji bi mogao otvoriti put 'posebnim' utrkama na kojima će se dijeliti ekstra bodovi iz sportskih ili komercijalnih razloga. To bi moglo dovesti do toga da krivi vozač osvoji titulu, zbog vanjskih okolnosti na koje nije mogao utjecati. Možda će to biti dobro za sam show, ali to je korak previše za Formulu 1'.