KUNCE O NBA DRAFTU

'S Hezonjom kreće dominacija Hrvata o kojoj će se pričati'

24.06.2015 u 14:39

Bionic
Reading

Mladi hrvatski košarkaš Mario Hezonja s nestrpljenjem, baš kao i svi pratitelji košarke u Hrvatskoj, iščekuju NBA drafta koji će se održati u noći s četvrtka na petak, po srednjeeuropskom vremenu. Prema svim prognozama, Hezonja bi mogao biti najviše izabrani hrvatski košarkaš. A među 'nestrpljivima' je i Darko Kunce

Trener koji mu je u rodnom Dubrovniku kao golobradom osnovnoškolcu prvi dao priliku ili, bolje rečeno, prvi ga bacio u vatru u A-1 ligi bio je Darko Kunce, a on posljednjih godina pri HKS-u obnaša funkciju koordinatora svih reprezentativnih selekcija, a trenutno je izbornik hrvateks U-18 reprezentacije.

'Sjećam se te utakmice protiv Cibone 2009. Kada je bilo jasno da je utakmica riješena, pozvao sam ga da uđe u igru. Pri jednom napadu, kada je vrijeme isticalo, hladnokrvno je ubacio tricu s nekih devet metara', prisjetio se Kunce, a često zna reći kako 'u slučaju Hezonje nikako ne može biti objektivan jer ga zna od malih nogu'. No s nestrpljenjem će čekati draft.

Na kojoj poziciji očekujte vašeg Dubrovčanina Hezonju?

'Priželjkujem da bude među prvih pet, a bez obzira na to što neki misle kako bi bio još viši pick da je recimo pohađao neko američko sveučilište. Mario je izabrao pravi put, na vrijeme je napustio Dubrovnik i izabrao KK Zagreb i na vrijeme je otišao u Barcelonu. Da nije imao mononukleozu zbog koje je kao junior propustio EP i SP, možda bi sad bio u kombinacijama za prvi pick. Moja je prignoza da će ga kao 5. izabrati Orlando kojem treba taj profil igrača', za Tportal.hr  je kazao Kunce dodavši:

'Na NBA draftu uvijek su moguća iznenađenja. Mario je talent kakav se rijetko rađa pa zašto on ne bi bio najveće iznenađenje tog 25. lipnja u New Yorku?'

Je li vas Mario pitao za savjet kada je odlazak u NBA u pitanju?

'Puno smo puta o tome razgovarali i mislim da treba odmah otići u NBA gdje će, uvjeren sam, biti mega-zvijezda. Godinama ponavljam kako je Mario igrač koji je stvoren za NBA. Iskreno očekujem da u NBA-u ostavi dubok trag u sljedećih 10-15 godina', kazao je Kunce kojeg su posljednjih godina zbog Hezonje kontaktirali mnogi NBA skauti i treneri.

Za kraj je Kunce, izbornik U18 hrvatske vrste, kazao:

'U selekciji U18 imamo tri buduća NBA igrača. O Draganu Benderu, igraču Maccabija, NBA skauti sve znaju i on se na sljedećem draftu očekuje visoko. Tu su još Toni Žižić i Ivica Zubac iz Cibone. Neki dan sam jednom poznatom novinaru kazao kao je ovogodišnji draft, s Hezonjom u glavnoj ulozi, tek početak dominacije Hrvata. U sljedećih pet godina svake ćemo imati barem jednog igrača u Top 10. Nadam se kako će za dvije do tri godine, zahvaljući tim mladićima, profitirati seniorska reprezentacija. Kada Bojan Bogdanović bude u najboljim godinama Šarić, Hezonja, Bender, Žižić i društvo dat će nam ekstra kvalitetu'.