IZNIMKA NA IGRAMA

Ruskoj zvizdačici odobren poseban nastup u Riju

01.07.2016 u 13:07

Bionic
Reading

Ruska atletičarka Julija Stepanova koja je zajedno sa suprugom Vitalijem upozorila na sustavno dopingiranje u Rusiji može sudjelovati na međunarodnim natjecanjima, objavila je u petak Međunarodna atletska federacija (IAAF), omogućivši tako ovoj srednjoprugašici nastup na Europskom atletskom prvenstvu koje počinje idući tjedan u Amsterdamu te na Olimpijskim igrama u Rio de Janieru u kolovozu

'Stepanova se sada može natjecati na međunarodnim natjecanjima kao neovisni neutralni sportaš kaže se u priopćenju IAAF-a objavljenom u petak.

Ovo je prvi primjer izuzeća nakon što su ruski atletičari suspendirani iz svih međunarodnih natjecanja. Posebno povjerenstvo IAAF-a donijelo je odluku o izuzeću Stepanove jednoglasno 'jer je dala izuzetan doprinos u spriječavanju dopinga i tako potaknula promociju čistog sporta, fair playa i integriteta u sportu,' dodaje se u priopćenju IAAF-a.

Stepanova, trkačica na 800 m, sada se može natjecati na Europskom atletskom prvenstvu koje se od 6. do 10. srpnja održava u Amsterdamu. No njeno sudjelovanje na OI još uvjek je uvjetovano službenim odobrenjem Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO).

Nakon otkrivanja dopinškog skandala u ruskom sportu i korupcije koja je to pratila, IAAF je 17. lipnja potvrdio suspenziju Ruskog atletskog saveza i tako onemogućio nastup ruskim atletičarima na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru (5-21. kolovoza) zbog sustavnog korištenja dopinških sredstava pod pokroviteljstvom nacionalnog saveza.


No, IAAF je ostavio otvorena vrata - zahvaljujući dvama amandmanima - zviždačici i drugim ruskim atletičarima koji mogu dokazati da se nisu dopingirali.

U tom smislu je IAAF u petak objavio da je primio prijave 80 ruskih atletičara koji se žele natjecati na međunarodnim natjecanjima. Odluka o tome će biti donesena tek nakon što se njihove prijave razmotre.

U slučaju da se pokaže da se neki od tih 80 atletičara mogu natjecati, bit će potrebno utvrditi uvjete njihovog sudjelovanja, odnosno zastavu i himnu. I dok se IAAF pokazao sklonim neutralnom statusu tih sportaša, MOO je ranije dao naslutiti da bi radije da se natječu pod ruskom zastavom jer se samo članovi Međunarodnog olimpijskog odbora mogu natjecati na OI.

U četvrtak je svjetska rekoderka u skoku u vis s motkom Jelena Isinbajeva podnijela zahtjev IAAF-u da joj odobri sudjelovanje na Igrama u Riju unatoč suspenziji Ruskog atletskog saveza. Od Ruskog atletskog saveza se doznaje da su slične zahtjeve podnijeli i svjetski prvak na 110 prepone Sergej Šubenkov te skakačica u dalj Darija Klišina.

No jedino Klišina trenira zadnje dvije godine u SAD-u i to bi moglo odlučiti da joj se odobri nastup na OI u Rio de Janieru.