SVE JE JASNO

Rosberg prekinuo karijeru jer nije htio postati novi Villeneuve!

12.12.2016 u 10:44

Bionic
Reading

Odluka Nice Rosberga da prekine karijeru nakon što je osvojio svoj prvi naslov svjetskog prvaka možda je bila iznenađujuća, ali sasvim je logična i racionalna. Takav potez većina vozača i sportaša nije spremna donijeti...

Iako ima samo 31 godinu, Nico Rosberg je bivši vozač Formule 1. Do prekida karijere došlo je iznenadno, u trenutku dok je imao ugovor s najboljom momčadi u sportu i titulu prvaka svijeta koju je trebao braniti u 2017. godini.

Velika većina vozača i sportaša s uzbuđenjem bi iščekivali novu sezonu, vjerujući da mogu ponoviti sličan uspjeh i nastaviti svoju vladavinu, ali ne i Nico Rosberg. On je donio logičnu i racionalnu oduku kakvu je malotko tko se bavi profesionalnim natjecanjem spreman donijeti.

Rosberg je svjestan da nije jedan od najboljih vozača svoje generacije i da je uz mnogo sreće osvojio svoju titulu. U rukama je imao najbolji bolid u elitnom automobilističkom natjecanju i timskog kolegu koji je bolji od njega, ali nije uvijek bio u formi te ga je dotukla eksplozija motora u Maleziji.

Kada će se nešto slično ponoviti? Vjerojatno nikad, zaključio je Rosberg i prekinuo karijeru. Nico nije htio postati novi Jacques Villeneuve, Kanađanin koji je osvojio naslov prvaka u dominantnom Williamsu 1997. godine, da bi kasnije potpuno potonuo i nikad više pobijedio u jednoj F1 utrci te ga danas mnogi smatraju najgorim prvakom u povijesti. Bilo je još vozača slične sudbine, a čak i neki vrlo talentirani, poput Kimija Raikkonena i Jensona Buttona nakon osvojene titule nikad se više nisu približili novoj.

Rosberg je svjestan da se tehnička pravila mijenjaju u Formuli 1 i da Mercedes možda neće biti tako moćan sljedeće sezone, a ako i bude, postoji velika šansa da bi ga Lewis Hamilton ostavio daleko iza sebe, jer je Britanac jednostavno brži. Cijeli život je sanjao o naslovu prvaka i sada ga je zasluženo osvojio, ali zna da su i vozački majstori puno bolji od njega nakon titule krenuli nizbrdo i nikad se ne vratili na vrh.

Uostalom, neki vozači Rosbergove kvalitete, poput recimo Nice Hülkenberga, kruže već godinama stazama Formule 1 i još ne znaju za plasman na pobjedničko postolje. Ključno je u ovom sportu biti na pravom mjestu u pravo vrijeme. Kekeov sin je bio i to je iskoristio na najbolji mogući način. Nico Rosberg je vješto iskoristio sreću koju je u životu imao no svjestan je da se tako dalje ne može.

No, svejedno ostaje pitanje: hoće li u tome ustrajati? Problem je ljubav prema utrkivanju koja je mnoge predugo zadržala na stazi, kao i ovisnost o adrenalinu. Pravo iskušenje za Nicu tek slijedi. Kad mu Formula 1 počne nedostajati, mogao bi doći u napast poželjeti se vratiti, a time bi tek sve pokvario. Ne bi bio prvi koji je došao na ovu lošu ideju. Vidjet ćemo hoće li Rosberg ostati racionalan do kraja...