kapetani-logo

KAPETANI BIRAJU

Rijekin kapetan najviše je bodova dao prvom topniku lige Josipu Drmiću, ali i osigurao pobjedu novom najboljem igraču HT Prve lige

Bionic
Reading

Pogled na ljestvicu uoči zadnjeg kola jesenskog dijela sezone u HT Prvoj ligi potvrđuje sve ono što se govori od njenog početka, a to je da već dugo nismo imali ovako izjednačeno i zanimljivo prvenstvo. Rijeka je trenutno treća momčad lige, s istim brojem bodova, ali i utakmicom manje, na drugom mjestu je Dinamo, a Osijek je lider. Naravno, sve se to može promijeniti već tijekom vikenda. Prema našem rasporedu, red za izbor najboljeg igrača na Rijekinom je kapetanu Hrvoju Smolčiću. A on je presudio, jer u igri je još samo 20 bodova, pa je prednost Marka Livaje nedostižna

Rijeka iz godine u godinu tijekom ljetnih mjeseci poprilično redizajnira momčad, pa treneri uglavnom na početku sezone 'kemijaju' i nadaju se što bržem uigravanju linija. No, za razliku od prethodnih, klub ove sezone nije imao tako drastične rezove, pa je treneru Goranu Tomiću bilo jednostavnije posložiti momčad.

U Europi je klub s Rujevice zapeo tek na puno bogatijem PAOK-u dok je u HT Prvoj ligi ostvarivao rezultate čak i više od očekivanih. Stoga nije ni čudno da su do prije kojeg vikenda bili vodeća momčad lige, a Rijekine navijače sigurno veseli i izbacivanje Dinama na putu do polufinala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa.

Naravno, trenera Tomića veseli to što na terenu ima pregršt mladih, ali i odličnih igrača, među kojima se izdvaja i kapetan, 21-godišnji Hrvoje Smolčić, stoper koji je u ožujku 2019. godine ispisao i jedan detalj povijesti Rijeke. Naime on i brat Ivan postali su prvi blizanci koji su bili u zapisniku njene seniorske momčadi.

Koliko dobro igra, potvrđuje interes brojnih europskih klubova za igrača rođenog u Gospiću, a koji se već s 14 godina preselio na Kvarner. Eintracht, Lorient, Basel, Sampdoria i Torino bili su neki od zainteresiranih, no Smolčić je odlučio ostati na Rujevici. I očito nije pogriješio, jer karijera mu se razvija onako kako bi i trebala.

Smolčić nosi i kapetansku vrpcu, pa je dobio zadatak izabrati najbolje igrače HT Prve lige za 2021. godinu.

'Prvi u mom izboru je Josip Drmić. Pravi je golgeter, najbolji napadač HNL-a. Zabija praktički iz svake prilike u kojoj se nađe. Realno gledajući, donio je Rijeci većinu bodova u domaćoj ligi. Mislim da je ukupno gledajući najviše pridonio jednoj ekipi i njezinim rezultatima. Zabija iz raznih pozicija, glavom, nogom, unutar i izvan kaznenog prostora. Sjajan igrač. Iza njega odmah je Marko Livaja. Nosi momčad Hajduka u svakoj utakmici, većina akcija ide preko njega i jako puno znači za splitsku momčad. Zabija, asistira i za većinu bodova koje je osvojio Hajduk zasluge idu njemu i njegovoj igri. Vrlo je bitan igrač za splitsku momčad. Na trećem je mjestu Luka Ivanušec. Konstantno igra na visokoj razini. Dosta kreira i važan je kotačić u igri Dinama, puno akcija ide preko njega i od velike je važnosti za zagrebačku momčad. Član je reprezentacije Hrvatske, što također puno govori o njegovim nastupima. Valja istaknuti da u dresu Dinama igra na visokoj razini, bilo da se radilo o hrvatskom prvenstvu, bilo europskim natjecanjima. U mom izboru je i Petar Bočkaj. Svaku utakmicu je među najboljim igračima Osijeka, ima puno asistencija i nekoliko golova. Uvijek je na visokoj razini, napravi višak, razliku na terenu. Puno centrira te se odlično snašao i na poziciji lijevog beka, na kojoj igra u posljednje vrijeme. Iako možda drugi ne primjećuju, mislim da je Bočkaj najistaknutiji pojedinac u Osijeku. I za kraj, na petom mjestu, Domagoj Pavičić. Premda mu čuvam leđa, vidim kako dirigira igrom Rijeke, konstantno igra na visokoj razini. Realno, glavni je pokretač svih naših napada, a ove sezone ima odličnu statistiku - postigao je u dosadašnjem dijelu sezone pet golova te upisao nekoliko asistencija. Jako dobra godina je iza njega, posebice ova polusezona', pojasnio je Smolčić, a onda najavio proljetni dio sezone.

'Očekujem da ćemo nastaviti igrati u kontinuitetu kao dosad, da ćemo imati što manje oscilacija i da nećemo upadati u 'crne rupe', što nam se znalo događati. Želim da i dalje budemo ekipa koja želi igrati za gol više i da uvijek idemo na pobjedu, bez obzira na suparnika. Želimo nastaviti nizati dobre rezultate, skupljati bodove i ostati u vrhu HT Prve lige, boriti se za najviše pozicije, ali i trofej u Kupu.'

Sve utakmice UEFA Lige prvaka, UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

  • +8
19. kolo HT Prve lige: Rijeka - Gorica, 11.12.2021. Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Izbor Hrvoja Smolčića (Rijeka)

  • 1. Josip Drmić (Rijeka) - 10 bodova
  • 2. Marko Livaja (Hajduk) - 8 bodova
  • 3. Luka Ivanušec (Dinamo) - 6 bodova
  • 4. Petar Bočkaj (Osijek) - 4 boda
  • 5. Domagoj Pavičić (Rijeka) - 2 boda

Trenutni poredak:

  • 1. Marko Livaja (Hajduk) - 72 boda
  • 2. Josip Drmić (Rijeka) - 48 bodova
  • 3. Bruno Petković (Dinamo) - 40 bodova
  • 4. Arijan Ademi (Dinamo) - 30 bodova
  • 5. Luka Ivanušec (Dinamo) - 10 bodova
  • 6. Marin Jakoliš (Šibenik) - 8 bodova
  • Kristijan Lovrić (Gorica) - 8 bodova
  • 8. Marco Fossati (Hajduk) - 6 bodova
  • 9. Petar Bočkaj (Osijek) - 4 boda
  • Dominik Livaković (Dinamo) - 4 boda
  • Nemanja Glavčić (Slaven Belupo) - 4 boda
  • 12. Dion Drena Beljo (Istra 1961) - 2 boda
  • Ramon Mierez (Osijek) - 2 boda
  • Domagoj Pavičić (Rijeka) - 2 boda

U nedjelju 19. prosinca bira Dominik Livaković (Dinamo).

Sažeci Hrvatske nogometne lige

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal