DVOJBA ZA MIŠKOVIĆA

Rijeka s Nikom Kranjčarom: Povijesni potez ili potpuna katastrofa?

10.12.2015 u 18:02

Bionic
Reading

Nakon što je Cico Kranjčar izjavio da bi njegovom sinu bio veliki izazov s Rijekom krenuti na proljeće u pohod na titulu, na community portalu Tribina.hr započela je rasprava o argumentima za i protiv dovođenja bivšeg hrvatskog reprezentativca...

Je li Niko Kranjčar pravi čovjek za Rijeku u ovom trenutku? Leader, korisnik portala Tribina.hr iznio je svoje argumente. Analizu prenosimo u cjelosti:

'U borbi za naslov prvaka Kranjčar može pronaći motiv za oživljavanje nogometne karijere. Naime, on je osvojio naslov prvaka s Dinamom i Hajdukom, a ukoliko bi ga osvojio i s Rijekom ušao bi u povijest hrvatskog nogometa kao jedini igrač koji je naslove prvaka osvajao s tri različita kluba. Drugi natjecateljski motiv za Niku bila bi mogućnost povratka u reprezentaciju Hrvatske. Rijeka mu to može ponuditi, pogotovo ukoliko bi on bio ključni kotačić u riječkom pohodu na naslov prvaka.

Činjenica je da Niko Kranjčar mora oživjeti svoju nogometnu karijeru transferom iz kijevskog Dinama jer bi bila uistinu velika šteta da s 31. godinom objesi kopačke o klin ili ode očevim stopama u Katar, Emirate ili slične nogometno egzotične destinacije. Iako ozbiljan nogomet nije igrao nakon lanjske epizode u QPR jer ga u Dinamu iz Kijeva smatraju tehnološkim viškom, jednostavno je teško vjerovati da je on za otpis. Ipak se radi o tehnički sjajnom igraču, razigravaču, pravoj desetki ubojitog udarca. Je, njegovi najbolji dani daleko su iza njega, no Rijeka je u jako sličnoj situaciji prigrlila Vugrinca koji je eksplodirao i doveo Rijeku do trofeja. Može li Kranjčar biti novi Vugrinec, nova Rijekina desetka i igrač koji je može dovesti do naslova prvaka Hrvatske?

Po igračkim karakteristikama, odgovor je DA. Upravo takav igrač nedostaje današnjoj Rijeci jer s tri defanzivna vezna iz kvarteta Bradarić, Maleš, Radošević i Močinić, Kek može računati da neće primiti gol no ostaje upitno hoće li ga dati. S Kranjčarom u početnom sastavu bi i i dalje imao čvrst defanzivni blok u vezi s dva defanzivna veznjaka, no onda bi napokon mogao zaigrati u 4-2-3-1 sustavu s pravim fantasistom, igračem kojeg današnja Rijeka jednostavno nema. Naveliko se priča da Sharbini napušta Rijeku tijekom zime, a onda Rijeka jednostavno mora dovesti nekog znalca, igrača koji može jednim potezom promijeniti tijek susreta. Takav igrač definitivno je Niko Kranjčar.

Ne tako davno Niko je izjavio da ga ne zanima igranje u Hrvatskoj, ali pojavila se nova bitna stavka glede njegovog mogućeg dolaska u Rijeku a to je vjerojatni angažman Zrinke Cvitešić u riječkom HNK. S obzirom da je i ona bila jedan od razloga da je stiskao Dinamo Kijev kako bi se realizirala zadnja posudba u londonski QPR, onda je jasno da bi poznata glumica mogla biti i ključna prevaga glede njegovog mogućeg dolaska u Rijeku.

Financije

Najveći upitnik glede dolaska Nike Kranjčara u Rijeku definitivno su financije, odnosno hoće li Mišković odriješiti kesu za njegovu plaću koja je definitivno dosta iznad uspostavljenih riječkih okvira. Sada je financijska konstrukcija posložena, znaju se okviri, pa svi oni koji žele više znaju da to mogu ostvariti samo izlaznim transferom. Priča za sada dobro funkcionira iako je promet vrlo velik što Keku stvara neželjene probleme s uigravanjem. Dolazak Nike poremetio bi klupsku financijsku konstrukciju, a poremetio bi značajno i odnose u svlačionici ukoliko njegov dolazak ne bi bio i opravdan učinkom na terenu. Činjenica je da bi kraj takvog igrača i suigrači odmah trebali biti bolji, a to se poglavito odnosi na napadače koji teško i rijetko dobivaju upotrebljive lopte iz sredine pa bi se financijski iskorak mogao nekako iznivelirati, no naravno - sve pod uvjetom da Niko zaigra u lanjskoj formi iz QPR-a. Hoće li? To apsolutno nitko ne zna s obzirom da od prošle sezone nije igrao ozbiljan nogomet.

Riskirati ili ne?

Očito je da je dovođenje Kranjčara za Miškovića kockanje. Činjenica je da mu takav igrač treba i da bi mu mogao donijeti točno ono što mu treba da osvoji naslov prvaka, no isto tako je činjenica da bi zbog veće plaće u slučaju loših igara mogao donjeti nemir u svlačionicu. Treba li se kockati? Da, prilika za osvajanje naslova je tu i treba je iskoristiti.'