PREDSTAVLJENA NOVOST

Revolucija na bolidu Ferrarija: Ovo je F1 budućnost!

04.03.2016 u 09:56

Bionic
Reading

Kimi Raikkonen na svom je Ferrariju u Barceloni u srijedu imao priliku iskušati Halo koncept, novu zaštitu glave vozača koje će vrlo vjerojatno zaživjeti sljedeće sezone na svim bolidima...

Nakon pogibije Julesa Bianchija i Justina Wilsona postalo je jasno da je glava vozača u utrkama bolida previše ugrožena i nešto treba poduzeti. U 2016. godini situacija se neće promijeniti, ali od sljedeće sezone zasigurno ćemo imati novo sigurnosno rješenje koje štiti kokpit od opasnih krhotina s drugih bolida.

Rješenje nije bilo lako pronaći, jer treba zaštititi glavu, ali i omogućiti brzi izlaz iz bolida vozaču u slučaju požara te osigurati da vidokrug ne bude poremećen. U srijedu u Barceloni predstavljen je javnosti Halo koncept, kojeg je iskušao na bolidu Ferrarija Kimi Raikkonen. Riječ je o ideji poluzatvorenog kokpita, a šipke oko vozačeve glave trebale bi zaustaviti krhotine, uz minimalni utjecaj na vidno polje.

'Nije to konačno rješenje, postoji radna grupa koja radi na finalizaciji. Mislim da će Halo koncept biti usvojen, ali Red Bull razvija ideju kupole i vjerojatno će s tim nastaviti. No, Halo koncept ako će biti usvojen sigurno neće predstavljati problem momčadima pri konstrukciji bolida,' izjavio je Williamsov ugledni inženjer Pat Symonds u Barceloni.

Raikkonen će radnoj grupi dati svoje viđenje ovog koncepta na temelju kojeg će slijediti daljnji razvoj Halo koncepta.