REVOLUCIJA NA POMOLU

Red Bull uspio riješiti najveći problem Formule 1!?

22.04.2016 u 19:07

Bionic
Reading

Direktor F1 utrka Charlie Whiting zadovoljan je rješenjem zaštite glave vozača koje je ponudio Red Bull i ako zadovolji na testiranjima sljedećih dana mogli bismo ga gledati na bolidima već sljedeće sezone...

Iako smo na zimskom testiranju u Barceloni gledali na bolidu Ferrarija Halo koncept, sustav zaštite glave vozača koji se sastoji od nekoliko šipki oko kokpita koje bi trebale zaustaviti krhotine i spasiti život osobe za volanom, čini se da ta ideja nakon brojnih kritika ipak neće zaživjeti u elitnom automobilstičkom natjecanju.

Naime, pojavila se nova i poboljšana ideja. Red Bull je osmislio svoj koncept poluotvorene kupole koja također štiti glavu vozača, ali omogućuje veće vidno polje te ne otežava izlazak iz bolida u slučaju požara.

Rješenje je privuklo čelnike sporta do te mjere da će biti testirano ovaj tjedan, a ako rezultati budu zadovoljavajući, onda i na slobodnom treningu uoči utrke u Sočiju.

'Nismo očekivali da će se ovo dogoditi, ali moramo to rješenje ozbiljno shvatiti. Ako se na testiranju bude ponašalo dobro kao i Halo koncept, nema razloga da ne bude jedan od prijedloga koji ćemo dati Strateškoj grupi za sljedeću sezonu,' kaže direktor utrka Charlie Whiting.

Podsjetimo, potreba za rješenjem koje štiti glavu vozača pojavila se nakon što je prošle sezone poginuo Justin Wilson nakon što ga je pogodila krhotina s drugog bolida, a većina pogibija i teških ozljeda posljednjih godina uzrokovana je ozljedama glave vozača.

Konačna odluka koju ćemo zaštitu glave vozača imati u 2017. godini neće biti donesena do kraja travnja, ali očekuje se do sredine sezone. S obzirom da Halo koncept nije zadovoljio estetske zahtjeve vozača i momčadi, Red Bullovoj kupoli bit će dovoljno da se pokaže jednako učinkovitom da bi osigurala svoj izbor uoči nove sezone...