USKORO NA SVIM BOLIDIMA?

Red Bull u Sočiju predstavio svoje revolucionarno F1 rješenje!

29.04.2016 u 10:43

Bionic
Reading

Kao što je bilo i najavljeno, na prvom slobodnom treningu uoči Velike nagrade Rusije Daniel Ricciardo na svom je bolidu iskušao poluotvorenu kupolu koja štiti vozača da opasnih krhotina...

Nakon što je na zimskom testiranju u Barceloni iskušan Halo koncept, ideja Ferrarija i Mercedesa kako pomoću šipki koje okružuju kokpit zaštititi glavu vozača, Red Bull je u Sočiju predstavio svoje rješenje za isti problem.

Radi se o poluotvorenoj kupoli kojoj je funkcija odbijati krhotine otpale s drugih bolida, a austrijsko-britanska momčad testirala je ovo rješenje i s letećim gumama, što se može vidjeti na Twitteru.


FIA je pokazala interes za ovo rješenje koje je javnosti estetski privlačnije od Halo koncepta pa bi ga mogli vidjeti na svim bolidima sljedeće sezone. Daniel Ricciardo ovog je petka po prvi put u Sočiju prezentirao rješenje prozvano 'aeroscreen' na svom bolidu i prve reakcije su pozitivne.


Podsjetimo, do potrebe zatvaranja kokpita došlo je nakon što su posljednjih godina sve fatalne nesreće bile povezane s ozljedama glave vozača, a Justin Wilson poginuo je u Americi nakon što ga je pogodila otpala krhotina s drugog bolida. Udruga F1 vozača zahtijeva uvođenje zaštite sljedeće sezone, a Red Bullova kupola rješenje je koje će najvjerojatnije zaživjeti...