čekaju i odluku suda

Real, Barcelona i Juventus ne odustaju od Superlige, ali sada izlaze s programom koji bi mogao biti mamac za mnoge klubove i veliki udarac Uefi

15.10.2021 u 13:29

Bionic
Reading

Organizatori nogometne Superlige, čiji je koncept propao pod pritiskom mnogih institucija i javnosti, još nisu odustali u želji za pokretanjem tog natjecanja, javlja njemačka novinska agencija dpa.

Njemačke novine Frankfurter Allgemeine Zeitung pišu o promjenama u sustavu natjecanja Superlige kao alternativu UEFA Ligi prvaka s 20 najboljih klubova i mogućeg drugog natjecanja sa dodatnih 20 klubova, od kojih bi svi nastavili igrati u svojim državnim prvenstvima.

Njemački novinari su navodno imali uvid u dokument koji otkriva neka nova pravila i istodobno kritizira postojeća natjecanja pod pokroviteljstvom Uefe.

Kao osnivači i zagovornici Superlige ostali su sada samo Real Madrid, Barcelona i Juventus, koji pozivaju na promjene koncepta natjecanja koje više ne bi bilo zatvoreno za većinu klubova. U dokumentu se također ističe kritika Uefe zbog postojećeg sustava Lige prvaka, a sam dokument prvenstveno je usmjeren na Europsku komisiju i Europski parlament.

Europski sud pravde sljedeće će godine odlučiti može li UEFA biti jedina koja ima monopol na europska klupska natjecanja, a u nekoliko prethodnih slučajeva sud je presudio u korist različitih natjecanja, poglavito u košarci, piše dpa.

Zagovornici Superlige uvjereni su da u Ligi prvaka nema dovoljno kvalitetnih utakmica, da najbolji igrači ne igraju međusobno dovoljno često te da su najjače utakmice na rasporedu prekasno u sezoni. Optužuju UEFU da ne pobuđuje ​​dovoljno interesa kod mlađih generacija, što posljedično dovodi i do manjeg broja gledatelja.

Izvorni plan Superlige s klubovima u zatvorenom klupskom natjecanju propao je u travnju nakon prosvjeda navijača, ligaških natjecanja, saveza i brojnih vlada diljem Europe.