DERBI SA SARAJEVOM

Reakcija iz Širokog: Nismo nacisti!

09.11.2010 u 16:25

Bionic
Reading

Tijekom vikenda na tribini navijača NK Široki Brijeg našla se jedna nacistička zastava i, kako to obično biva, krenuo je frontalni napad na čitavu navijačku populaciju tog hercegovačkog gradića. Neki su prešli i tu granicu i napali čitavu regiju

Zločinačko obilježje uskovitlalo je prašinu tako visoko da je na federalnoj televiziji iz Sarajeva emitiran i jedan komentar koji potez ekstremističkih pojedinaca praktički izjednačava sa stanjem svijesti u zapadnoj Hercegovini. Bio je to jedan od razloga iz kojeg se UN Škripari javnosti obratila priopćenjem u kojemu se distanciraju od nacizma uz poruku – ne ponovilo se.

'Iako se ne volimo javljati putem medija, to jednostavno nije naš stil, ovim putem smo nažalost primorani reagirati jer ne možemo ostati spokojni nakon silnih prozivanja i osuda koje na naš račun stižu zbog jednog nepromišljenog čina pojedinca, a čime se osuđuje naša čitava grupa!

To bi bio najbolji zaključak svih tih reakcija svekolike javnosti u Bosni i Hercegovini, ali i Republici Hrvatskoj nakon što se u medijima neposredno poslije jučerašnjeg prvenstvenog susreta nogometaša Širokog Brijega i Sarajeva pojavila fotografija sa skupinom (ili, bolje reći, s jednim ili dva pojedinca) domaćih navijača gdje se u neposrednoj blizini jedna do druge nalaze nacistička i zastava Vatikana!

Riječ je o nepromišljenom potezu pojedinca koji je spomenutu zastavu donio na ovu utakmicu, ali isto tako to ne bi trebao biti razlog da se sada zbog jednog takvog poteza osuđuju svi pripadnici navijačke skupine Škripari, a što pojedini mediji u BiH te Hrvatskoj i žele i upravo čine, ali dobro, to pokazuje kakvi su oni, a ne Škripari.


Naša navijačka grupa službeno djeluje od 9. rujna 1996. godine, iako je u Širokom Brijegu organiziranog navijanja na sportskim događajima, a prvenstveno utakmicama našeg nogometnog kluba bilo i ranije. I evo, u ovih više od 14 godina našeg postojanja nikada do ove utakmice takva zastava se nije pojavila na utakmicama našeg kluba. Sada se, nažalost, upravo to dogodilo. Dogodilo i ne ponovilo.


Ne ponovilo jer nismo nikakva nacistička ili fašistička organizacija kakvom nas određeni mediji žele prikazati, a zapravo u jednoj krajnosti poslati poruku o našem narodu, dakle ponosnom hrvatskom narodu zapadne Hercegovine kao fašistima i nacistima, a istina je da smo mi skupina koja može biti na ponos i Širokom Brijegu i općenito hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini jer kroz posljednjih desetak godina na utakmicama svog voljenog kluba proputovali smo Europu uzduž i poprijeko te nigdje nismo ni najmanji incident napravili. Naš klub je iz tih gradova, iz klubova s kojima se igralo, dobivao zahvalnice zbog fer i korektnog ponašanja Škripara.


Da ne govorimo o utakmicama na BiH stadionima te utakmicama hrvatske nogometne reprezentacije na kojima se pripadnici naše skupine redovno pojavljuju.


Voljeli bismo se sjetiti ponovljene utakmice ista ova dva kluba iz studenog 2009, mjesec dana od nemilih događanja u našem gradu kada smo valjda svi trebali biti bijesni, krvoločni itd. Kakvi smo mi bili? Bez ijedne uvrjedljive riječi igračima Sarajeva, a da ne govorimo o nečemu više, bez ikakvog incidenta. E, takvi smo mi i to mora biti svima jasno.


I zato nam sada još teže padaju ova generaliziranja osude cijele naše grupe, a na kraju krajeva i našeg naroda. To nećemo dopustiti. Dosta je bilo sustavnog uništavanja i omalovažavanja bh Hrvata, a posebice Hrvata u zapadnoj Hercegovini. Na utakmicama pojedinih bosanskohercegovačkih nogometnih klubova, pa i na njihovim gostovanjima u Širokom Brijegu, redovno se pojavljuju ili su se pojavljivale mudžahedinske zastave, turske zastave i transparenti s likom jednog tako velikog zločinca kakav je 'drug' Tito, transparenti s porukama komunističke partije, iako su svijet i Europa istu jednako osudili kao i nacističku ideologiju, ali u našem društvu, u ovdašnjem okruženju takve pojave su kao nešto sasvim normalno. Nitko nikada nije postavio pitanje treba li osuditi takve pojave?


No, čim se navijačima Širokog Brijega, opet ponavljamo pojedincu, a ne Udruzi navijača, dogodio jedan takav gaf, koji još jednom sami osuđujemo, digla se neviđena prašina.


Također, jako dobro smo svjesni koliko smo u Bosni i Hercegovini kao navijačka grupa trn u oku svima drugima. Ali, nismo im trn u oku zbog nacističkih, zastava Vatikana ili nekih drugih. Trn u oku smo im zbog brojnih zastava i transparenata s hrvatskim obilježjima, s obilježjima našeg ponosnog naroda, međutim to nije naš problem. To je njihov problem ili vaš, kako vam draže, i neka vama služi na čast.


Mi ćemo i nadalje nastaviti pratiti nastupe svojih sportskih klubova i svoje reprezentacije te ovom prilikom pozivamo predstavnike svih medija da u srijedu poprate novi nastup našeg kluba, igrom slučaja ponovno na našoj Pecari protiv FK Sarajeva te objektivno pošalju informaciju i sliku sa same utakmice, a ne da nas razapinju zbog gafa pojedinca koji vjerojatno ni sam nije svjestan što predstavlja zastava s kojom je stigao na nedjeljnu utakmicu.'

Neselektivan udar iz Sarajeva