Svjetsko prvenstvo

Raste nezadovoljstvo utrkom u Cortini d'Ampezzo; nepravedno pravilo pomoglo Filipu Zubčiću da dođe do srebra i razbjesnilo brojne skijaše

16.02.2021 u 17:09

Bionic
Reading

Filip Zubčić imao je velike koristi od pravila koje je izazvalo brojne polemike među skijašima

Filip Zubčić osvojio je i 10. medalju za Hrvatsku na Svjetskim prvenstvima. U paralelnom veleslalomu, u kojem su se prvi puta dijelile medalje na Svjetskom prvenstvu, je bio drugi i okitio se srebrom. Na putu do finala u Cortini d'Ampezzo Zubčić je izbacio trojicu suparnika, ali njegova medalja mogla bi pokrenuti brojne polemike.

  • +2
Filip Zubčić Izvor: Profimedia / Autor: ANDREAS SOLARO / AFP / Profimedia

Nije kriv Filip i njegova vožnja koja je bila fantastična, već jedno novo neobično pravilo koje mnogi smatraju jako nepravednim. Općenito, ovo natjecanje je izazvalo veliko negodovanje kod skijaša iz nekoliko razloga. Za početak, crvena je staza bila evidentno brža od plave što je pogodovalo onima koji su u drugoj utrci vozili na njoj.

Uz to, uvedeno je i pravilo da je nakon prve vožne nemoguće zaostati više od pola sekunde što su oni koji su vozili na crvenoj stazi lako nadoknađivali. Ovim se pravilom okoristio i naš Filip. U prvoj vožnji u polufinalu je zaostao dosta više od pola sekunde za Švicarcem Loicom Meillardom, no prema pravilniku mu je taj zaostatak smanjen na samo pola sekunde u drugoj utrci.

Zubčić je tako lovio samo pola sekunde zaostatka i na kraju prošao s dvije sekunde prednosti. Da ne postoji ovo pravilo o pola sekunde, naš bi skijaš morao u borbu za brončanu medalju jer je njego rival bio zapravo brži ako se gledaju ukupno obje vožnje. To naravno ne umanjuje sjajan uspjeh hrvatskog skijaša koji je prema važećim pravilima osigurao Hrvatskoj srebro i potvrdio odličnu formu koju pokazuje ove sezone.