KRIVA JE BARCELONA

Rakitićeva tri mjeseca suše: Toga nije bilo u Sevilli!

25.02.2015 u 16:56

Bionic
Reading

Ivan Rakitić posljednji pogodak za Barcelonu zabio je početkom prosinca. Trenutni stil igre katalonskog kluba našem veznjaku ne nudi mnogo mogućnosti poboljšati svoju statistiku…

Hrvatski 26-godišnji reprezentativac došao je prošlog ljeta na Camp Nou i uspješno se nametnuo treneru, koji ga zajedno s Iniestom i Busquetsom najčešće koristi u veznoj liniji.

No, jedna je velika razlika između Rakitića iz Seville prošle sezone te Barceloninog Rakitića. Ivan je za andaluzijski klub zabio čak 18 pogodaka u svim natjecanjima, od toga mnogo ključnih. Kad je prešao u Barcu, dobro mu je krenulo i zabio je svom bivšem klubu Sevilli, kao i Levanteu te Granadi u Primeri, a 3. prosinca krasno pogodio iz slobodnjaka u Kupu protiv Huesce. No, tada je stao. I dalje je na četiri postignuta pogotka, gotovo tri mjeseca kasnije.

Razlog Rakitićeve suše je jasan. Barca se nakon poraza od Real Sociedada potpuno orijentirala na direktnu igru u kojoj lopte idu na napadački trojac kojeg čine Neymar, Messi i Suarez. U zadnja dva mjeseca golove postižu gotovo samo napadači, a Rakitićeva je uloga kreiranje napada te lopte koje obično prethode asistencijama i golovima pa se njegov doprinos više ne vidi toliko na statistici.

U svakom slučaju, jedna nova uloga za Ivana koji više ne prijeti dalekometni projektilima kao na početku sezone, a pokraj Messija je teško dobiti priliku izvesti pokoji slobodnjak. Zato će učinak Rakitića ove sezone biti znatno slabiji od prošlogodišnjeg, no uspio se učvrstiti u prvih 11 jedne od najboljih momčadi Europe, a to je najvažnije…