KOŠARKAŠKI PREPOROD

Rađa i legende hitno moraju riješiti ova četiri problema!

15.10.2015 u 11:47

Bionic
Reading

Smjenom Danka Radića na mjestu predsjednika Hrvatskog košarkaškog saveza i dolaskom Ivana Šukera stvorio s prvi preduvjet da se u radu krovne organizacije ovog popularnog sporta uključe i velikani iz Generacije Barcelona '92+ kao što su Dino Rađa, Toni Kukoč, Stojko Vranković i drugi. Međutim, još je puno posla pred čelnim ljudima HKS-a, a mi smo izvukli četiri stvari koje pod hitno moraju riješiti

Gotovo deset godina trajala je borba Generacije Barcelona '92+ s Dankom Radićem i njegovim ljudima. Na koncu, kada se činilo kako će Radić dobiti novi četverogodišnji mandat, bivši kapetan reprezentacije Nikša Prkačin te bivši sudac Tonči Anzulović krenuli su u misiju lobiranja kako bi prikupili dovoljno glasova za novog predsjednika HKS-a Ivana Šukera. Nakon neuspjeha na Eurobasketu Šuker je najavio velike promjene koje su se eto – dogodile. Pravi KOŠARKAŠKI PREPOROD! Ali ovo je tek početak uz dodatak kako je i potpisnik ovih redaka, kao 'jedan od tek tri novinara' kako kaže Rađa, svih ovih godina čvrsto bio uz Generaciju Barcelona '92+.

Naravno, Dino Rađa je kao novi predsjednik Stručnog savjeta HKS-a svjestan kako je ispred njega i suradnika puno posla.

'Nisam ovdje radi novca i slave, nego radi košarke i bit ću tu dokle god će se raditi po nekakvim košarkaškim principima i dok će košarka biti svima u interesu. Onog trenutka kad se pojavi, ako se pojavi, ikakav privatni, osobni ili bilo kakav drugi interes, bit ću prvi koji će otići. Samo me košarka zanima', kazao je Rađa nakon imenovanja. Izjava koja sve govori jer Rađa je i kao igrač bio poznat kao veliki radnik koji priznaje samo rad i odricanje.

Uz spomenutu trojicu proslavljenih hrvatskih košarkaša, svoje mjesto u novom sastavu Stručnog savjeta koji je izabran na mandat od četiri godine zauzet će izvršni dopredsjednik Cibone i član Upravnog odbora HKS-a Aleksandar Petrović, zatim trener Cibone Slaven Rimac, trener Cedevite Veljko Mršić, trener Zadra Ante Nazor, trener Zagreba Danijel Jusup i izvanredni profesor na Kineziološkom fakultetu na predmetu Košarka Damir Knjaz

Četiri stvari koje ovi ljudi u dogovoru s predsjednikom Hrvatskog košarkaškog saveza Ivanom Šukerom moraju pod hitno riješiti su:

1. IZBORNIK A REPREZENTACIJE

Nakon debakla na Eurobasketu i teškog poraza od Češke u osmini finala treba što prije imenovati izbornika ili dati još jednu šansu Velimiru Perasoviću. U godini kada Hrvatska nema veliko natjecanje (propuštene IO 2016.) treba pomladiti A reprezentaciju s našim najboljim juniorima te se zahvaliti već umornim veteranima. Mario Hezonja, Dario Šarić i društvo - uz dodatak sjajne generacije 1997. (Bender, Žižić, Zubac, Slavica, Mazalin...) - temelj su kakav nema nijedna selekcija na svijetu.

2. SLUČAJ DRAGAN BENDER

Već sada pokušati riješiti 'Slučaj Dragan Bender' koji zbog privatnog ugovora s adidasom nije igrao za juniorskom SP-u. Bendera, kojem predviđaju kako bi na sljedećem NBA draftu kao igrač Maccabija mogao biti među prva tri picka, ugovor s adidasom veže još pet godina, a s druge strane HKS ima potpisan dugogodišnji ugovor s brendom Jordan brandom (Nike). Već sada je jasno kako Bender neće moći igrati za mlađe selekcije, ali zato može za A-reprezentaciju. Međutim, red je da o tome obavijeste javnost na vrijeme kako se ne bi dogodilo da Bender opet bude ponižen.

3. STOP IZBORNICIMA ANONIMCIMA

Više se nikad ne smije dogoditi da izbornici mlađih selekcija kao što su U16, U18 i U20 budu anonimni ili potpuno neiskusni treneri. Puno je naših iskusnih trenera trenutačno bez posla i nema sumnje kako će novi Stručni savjet HKS-a na čelu s Dinom Rađom napraviti sve kako bi mlade igrače vodilo ime koje će svi gledati s velikim poštovanjem.

4. RADIĆEVI LJUDI

U HKS-u još uvijek, što god netko kazao, živi duh Danka Radića. Naime, nemoguće je preko noći očistiti Savez od 'njegovih ljudi', ali dolaskom naših legendi na čelo Stručnog savjeta sada 'Radićevi ljudi' neće imati kontrolu kada su vitalne stvari u pitanju. I što je najvažnije nisu ušli u Savez zbog osobnih interesa ili zarade kao što je to prije bio slučaj s nekima.