TROŠKOVI ČINE SVOJE

Punih 45 godina nije bilo ovako malo ekipa u F1!

08.02.2015 u 11:34

Bionic
Reading

Nakon što je postalo jasno da Marussia i Caterham neće nastupati ove sezone, Formula 1 ostala je na samo 18 vozača i 9 momčadi, što je najmanji broj još od 1970. godine…

Rast troškova dizajna bolida i opskrbe dijelovima učinili su svoje u današnjoj Formuli 1. Ovih dana postalo je poznato da Caterham putem aukcije prodaje svoju momčad, a Marussijin pokušaj povratka u sport s prošlogodišnjim bolidom osujetile su druge ekipe, vetom kojim imaju pravo onemogućiti takav scenario.

Formula 1 tako je ostala na samo devet momčadi, s tim da ih je još nekoliko u financijskim problemima, ponajviše Force India. Na prvoj utrci sezone bit će najviše 18 bolida, što je najmanje u posljednjih 45 godina. Zadnji je put elitno automobilističko natjecanje brojilo tako malo vozača još 1970. godine, nakon koje je postepeno rastao broj onih koji su startali u utrkama, da bi u posljednjih 15 godina zbog rasta troškova počelo opadanje.

Prije ulaska u sport momčadi Marussije, Caterhama i Hispania Racinga 2010. godine, natjecalo se neko vrijeme po 20 bolida Formule 1 na utrkama, a ove sezone to je nadmašeno. Hoće li svih devet dočekati kraj sezone, to ćemo tek vidjeti.

U svakom slučaju, sve smo bliži Ecclestoneovoj ideji o tri bolida najjačih momčadi u Formuli 1, koja će stupiti na snagu ako još netko od 'malih' odustane od natjecanja.