HOKEJAŠI U ZALETU

Prvi korak je napravljen, ali zlato je još daleko

11.04.2011 u 09:49

Bionic
Reading

Hrvatska je pred sasvim solidno popunjenim tribinama superuvjerljivo svladala Island. Devet pakova u mreži gostujućih golmana sasvim je solidan zalet prema konačnom cilju: zlatnoj medalji i promociji u Diviziju I

Ivica Kostelić je na kraju utakmice Hrvatske i Islanda doživio ovacije. Kad je službeni spiker pročitao obavijest da je najbolji skijaš svijeta u Domu sportova, onih 2.500 navijača s tribina zaurlalo je jače nego prilikom ijednog od devet hrvatskih golova u mreži Islanda. No to je tako, kad izostane rezultatska izvjesnost, tad se i navijači malo opuste. Kako je bilo Ivičinoj djevojci Elin, Islanđanki koja je gledala kako Hrvati trpaju islandsku mrežu, ne znamo, nije davala izjave, no sigurno joj nije bilo lako uz Ivičine pošalice na islandski račun.

Ipak, ono važnije događalo se na ledu, a tamo je Hrvatska na najbolji mogući način otvorila Svjetsko prvenstvo. Od devet golova sedam su bili proizvod igre s igračem više i ta efikasnost, ako potraje, definitivno će biti forza reprezentacije na putu do zlata i promociju u Diviziju I.

'Iskreno, malo sam se pribojavao Islanđana, nisu oni baš tako loši. Njeguju defanzivni stil igre poput Šveđana, no naravno da su lošiji na paku. Vjerovao sam u pobjedu, ali netko laku i visoku. Uoči početka mislio sam da će biti recimo 5:1', kazao nam je Miroslav Brumerčik, apsolutni miljenik zagrebačkih tribina nakon susreta i dodao nešto s čime se izbornik Bruno Bregant i pomoćni trener Danijel Kolombo nisu složili.

'Dečki moraju igrati čvrsto, bez pirueta i zafrkancije u kontri. Nije toliko problem hoće li iskoristiti kontru ili ne, nego što će ga pritom suparnik dostići i naletjeti na njega sleđa. A tad su uvijek moguće ozljede', smatra popularni Brumi, dok je trenerski dvojac rezolutno odbacio primjedbe na račun, primjerice, Borne Rendulića koji je, nazovimo to tako, prilično opušteno igrao na kraju utakmice.

Kako bilo, čini se da je atmosfera u momčadi gotovo savršena. Svi su izvrsno raspoloženi, puni samopouzdanja, a upravo to je trebalo i 17-godišnjem golmanu Mati Tomljenoviću koji je u vatru gurnut zbog ozljede nominalno prvog hrvatskog golmana Vanje Belića. Prva utakmica na domaćem Prvenstvu i odmah bez primljenog gola, to je definitivno dobar početak.

Hrvatskoj sad slijedi susret protiv Bugara i to bi, prema viđenom prvog dana SP-a, svakako trebala biti još jedna uvjerljiva pobjeda. Do subote će se Hrvatima još sučeliti slabi Kinezi i očajni Irci, a onda je na rasporedu veliki derbi za zlato. Rumunji figuriraju čak i kao veći favorit od Hrvatske, no protiv Kine su odigrali slabašno. Pobijedili su sa 9:4 no nije to izgledalo baš tako uvjerljivo. Uz punu Ledenu dvoranu zlato bi svakako moglo ostati u Zagrebu...