25 GODINA TRADICIJE

Prvenstvo Hrvatske u sportskom penjanju

05.11.2014 u 10:11

Bionic
Reading

Ovogodišnje Prvenstvo Hrvatske održat će se 8. i 9. studenoga u dvorani Fothia u Škorpikovoj 11 na Jankomiru.

Godina je 1989. Zagrebački alpinisti popravljaju urušeni strop dvorane Doma sportova. Dolaze na ideju. S upravom dvorane dogovaraju izgradnju prve penjačke stijene u ovom dijelu Europe i već iste godine organiziraju Art Rock '89. čime je Zagreb uvršten među samo pet gradova na svijetu u kojima se održalo dvoransko penjačko natjecanje. Tradicija je rođena.

'Iako mala, penjačka zajednica u Hrvatskoj iznjedrila je popriličan broj penjača koji sudjeluju na domaćim, međunarodnim i svjetskim natjecanjima te ostvaruju vrlo dobre rezultate. U suradnji s Komisijom za sportsko penjanje HPS-a pokušavamo mladim perspektivnim penjačima omogućiti sudjelovanje na što više međunarodnih i svjetskih natjecanja, ali njihov put uvijek započinje ovdje, na Prvenstvu Hrvatske,' rekao je Alan Križanić, suvoditelj penjačkih dvorana Fothia, koja u suradnji sa Sportsko penjačkim klubom Durango organizira ovogodišnje državno prvenstvo u težinskoj i brzinskoj penjačkoj disciplini.

Subota je, s početkom u 10 sati, rezervirana za težinsku disciplinu u kojoj natjecatelji tijekom savladavanja smjera na 11m visokoj stijeni moraju doseći što više hvatište. U nedjelju, s početkom u 18 sati, održat će se natjecanje u brzinskom penjanju pri kojem penjači smjer na stijeni moraju popeti u što kraćem roku. Očekuje se oko 60 natjecatelja iz cijele Hrvatske u kategorijama od cicibana (7 godina) do seniora (18+ godina) u muškoj i ženskoj konkurenciji.