TOP ANALIZA

Promjena kluba dobrodošla i za Perišića i za Eduarda

12.11.2012 u 19:19

Bionic
Reading

Nakon što je Ivan Perišić, očito nezadovoljan statusom u svom klubu, dortmundskoj Borussiji, izrazio želju za odlaskom iz kluba, na Tribina.hr postavljena je tema trebaju li Perišić, ali i Eduardo da Silva, razmišljati o promjeni kluba. Jedan od odgovora ponudio je i korisnik pod imenom BestOne

Za početak ćemo se osvrnuti na klubove u kojima igraju igrači o kojima ćemo pričati u narednim redcima teksta. To su, sukladno naslovu tribine, Ivan Perišić i Eduardo, koji igraju u veoma pristojnim klubovima u veoma pristojnim ligama. Naravno, to je opet posljedica njihove kvalitete i možebitne dobre kupovine Šahtara i Borussije Dortmund, ali isto tako možebitne investicije koja nije bila potrebna. Osobno smatram da ovi gore spomenuti klubovi možda nisu dobra sredina za igrače njihovog kalibra i načina igranja, no iako vrijeme ne radi za naše igrače, ipak, ono će pokazati njihovu budućnost.

Ruska Premier Liga je liga koja je, kao i Šahtar, veoma stabilna s veoma dobrim investitorima koji će svakako potaknuti sponzore za nastavak ulaganja u ligu koja možda može parirati, igračkim kvalitetama, ligama petice. Bez obzira na možebitno zgražanje pojedinaca u vezi praćenja lige, osobno smatram da je liga i više nego jaka i izjednačena - pogotovo u sredini tablice, gdje se međusobno bori mnogo klubova, između ostalog i Bilićev Lokomotiv koji je napravio sjajan posao protiv Anžija prošlo kolo, izvukao bod i ide dalje sa saznanjem da momčad ima karakter i kvalitete koje će pomoći u nastavku rasta na ljestvici.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji, sudjelujte u stvaranju sadržaja i gledajte live prijenose!

Ovaj tekst autorsko je djelo korisnika BestOne.


Šahtar je trenutno usidren na vrhu ljestvice sa maksimalnim brojem bodova, što pokazuje čistu premoć naspram ostalih klubova u ligi. To, naravno, može biti dobro, ali može biti dobro za razvoj lige. Monopol, pa makar i igrački, odnosno bodovni, može biti hendikep za daljnji razvoj lige, ali opet, ne mora biti. Odigrano je 11 kola, kola u kojima je bilo nekih iznenađenje u ligi (spomenuto u prijašnjem paragrafu), no ipak liga koja je stabilna i koja je dobar put za napredak u neku od liga petica. Liga ne tvori igrača - tvori ga trener i klub. No, ipak, možemo to okrenuti pa reći da trener ne tvori igrača, već tvori samo igrački mentalitet i osnovne taktike igranja. Nebitno, bar za ovu analizu. Mislim da je važnije reći da je Šahtar veoma stabilan klub s jasnim ciljevima, kako u ligi tako i u Ligi prvaka - dobre igre protiv Chelsea svakako su pokazatelj igračke kvalitete, kako individualne tako i timske.

Bundesliga svakako je jedna od najjačih liga na starom kontinentu Europi, i naravno jedna od predvodnica liga petica. Očekivano je da liga s takvim međunarodnim rangom bude među najzanimljivijim ligama, s pogleda navijačkog aspekta, dakle po nekoj pukoj statistici i zanimljivosti samih utakmica. Nakon odigranih 11 kola, monopol drži Bayern München sa svega jednim porazom od Leverkusena 2:1 i 10 pobjeda. Borussia, koju ćemo spominjati u nastavku analize, stoji na četvrtom mjestu s 11 bodova zaostatka za vodećim Bayernom, dok je drugoplasirani osvojio 23 boda, i to dokazuje onaj igrački monopol po individualnoj kvaliteti, i kvaliteti nogometne igre općenito. Ovako nešto bilo je i za očekivati, iako je prošlo tek 11 kola.

Borussia Dortmund pomakla se tek za jedno mjesto 'u gore', i trenutno je na četvrtom mjestu na tablici, što nije loše s obzirom na kvalitetu lige, ali deprimirajuće s obzirom na to da su branitelji ligaške titule iz prošle sezone. Klupska uprava nije zadovoljna igrama u ligi, dok je to u Ligi Prvaka druga priča. Možda je trener okrenuo listu prioriteta? Nikad se ne zna, ali stabilan klub mora moći izdržati težak raspored i bez odmaranja najboljih igrača u ligi, pogotovo ako se to radi konstantno. Sa 11 bodova zaostatka, nakon 11 kola, još uvijek tu ima puno mjesta za napredak, ali ima mjesta i za pad forme, pogotovo ako znamo da je ove godine konkurencija jača nego prije, i ako znamo da ima puno klubova u razmaku od samo nekoliko bodova. Činjenica jest da Borussiju nije raspored previše mazio, ali što je to za jednog branitelja naslova?


Eduardo u Šahtaru posebna je priča, priča između euforije i crnog pesimizma, što je i logično, pogotovo zbog njegovog statusa u timu. Naravno, osim logike, tu se pojavljuje i žalost, jer znamo da godine idu, vrijeme ne radi za Eduarda, a klupa se sve više grije. Opet, naravno, budimo realni - postoje bolji napadači od Eduarda, postoje bolji napadači u Šahtaru od Eduarda, i to je ono ključno, bez previše razglabanja i pisanja pustih priča - Eduardu je bolje da promjeni sredinu. Bez obzira na postignut pogodak, dobro znamo da Eduardo ne može ostati u savršenoj formi (a Štimac izgleda računa na njega u odličnoj formi!) ukoliko igra kao zamjena, ukoliko zabijanje golova nije prioritet i nije učestalost. Ne smije ga sad ponijeti euforija, naprotiv. Treba se zapitati zašto je to ove godine tek njegov prvi gol, njegov prvijenac u jedanaestom mjesecu. Nažalost, istina je takva - on još može prirediti sjajnih partija, ima sjajne predispozicije, no mora se izboriti za mjesto u momčadi ili jednostavno otići. Ništa ga ne košta.


Perišić u Borussiji isto je tako priča za sebe, priča koja ima svjetliju budućnost. Godine ovdje možda i rade za njega, jer dobiva neko iskustvo i eventualno pozivnicu za neki veći klub, ali, naravno, ništa od toga ukoliko ne stekne iskustvo igranja - iskustvo sjedenja na klupi u nogometu se ne broji. Ne u najboljim ligama! Iako mlad, mora stvoriti kontinuitet igranja, ili promijeniti sredinu, jer očito je da ima potkovanijih igrača na njegovoj poziciji, očito je da nije najjači srednji vezni na svijetu (po tehnici i brzini), no očito je i da spada u gornji rang takvih igrača. Mlad je, ako promijeni sredinu neće ga to puno pokolebati, bolje prijeći u neki klub u kojima su odnosi s trenerom na boljoj razini, u kojoj će igrati i gdje će se za njega pročuti. Makar će imati bolju formu u reprezentaciji, on ne može ništa izgubiti. Naravno, osim ugovora... No, to više nije moja a ni Perišićeva domena, to je domena njegovih menadžera i samih uprava klubova. Štimac, isto tako, veoma ozbiljno računa na njega u Brazilu i bilo bi red da do tada bude još bolji, s većim iskustvom igranja važnih utakmicu u Ligi prvaka i domaćoj ligi.

Možebitna predviđanja nitko ne može izreći sa stopostotnom sigurnosti, jer, kao što svi znamo, transferi ponekad znaju biti pomalo čudni i preplaćeni ili potplaćeni, ali vjerujem da igrači najbolje znaju što je za njih najbolje. Svako zlo za neko dobro. Manje novca (ili slabiji klub) za veće iskustvo igranja i veću tehničku potkovanost. Osobno, ne bih se bunio. Mogu eventualno reći kako je Eduardo u puno delikatnijoj situaciji, i kako bih ja u njegovoj poziciji pokušao razgovarati s trenerom (opet!) ili pokušao promijeniti sredinu, pa makar u neki klub iz Francuske ili neke druge lige, u kojoj će on zasigurno biti jedan od glavnih aktera.