JURNJAVA KROZ SVOJ GRAD

Pritisak jači od bolesti i trijumf za pamćenje Matije Kvasine

25.04.2016 u 14:31

Bionic
Reading

Hrvatski biciklist iz tima Synergy Baku Cycling Project, 34-godišnji Matija Kvasina, pobjednik je drugog izdanja biciklističke utrke Tour of Croatia, nakon što je na kraju posljednje, šeste etape utrke, uspješno obranio ranije stečenu prednost od 32 sekunde

Njegovo pobjedničko vrijeme nakon tisuću odvoženih kilometara po Hrvatskoj zaustavilo se na 23 sata, 29 minuta i 29 sekundi. Drugoplasirani Danac iz tima Tinkoff, Jesper Hansen, bio je 24 sekunde sporiji, dok je trećeplasirani Španjolac Victor de la Parte (CCC Sprandi Polkowice) ostao na zaostatku od 32 sekunde, s obzirom da je kroz cilj prošao u grupi biciklista s Kvasininom.

'Nevjerojatno, ali sve su mi sportske zvijezde bile naklonjene. Treba mi još malo vremena da dođem sebi. Teško sam se uspinjao danas na Markov trg. Lakše mi je bilo lani kad sam vozio pod virozom. Vjerojatno me iscrpila sveopća euforija koja je nastala, slabo sam sinoć spavao. Opet, iza mene je tisuću odvoženih kilometara i nikakvo čudo nije da mi je teško. Srećom, alergije mi nisu radile probleme kakve znam imati u ovo doba godine,' rekao je Kvasina poslije svog vjerojatno najvećeg trijumfa, krune karijere, nastavivši:


'Uoči momčadskog kronometra malo sam podcijenio naše kapacitete. Preciznije rečeno, procjenjivao sam ih realno. Bilo je jako dobro što smo startali posljednji. Stigli smo vidjeti da se velike ekipe muče radeći ozbiljne pogreške na mokrim istarskim cestama. To nas je podiglo i dodatno motiviralo da odradimo dobar posao. Ono što smo napravili za mene je svejedno istinsko sportsko čudo. Ipak, nadam se da ću u ostatku karijere imati i većih pobjeda od ove koja će zasigurno ostati najdraža,' kaže vozač koji u Zagrebu ima i školu biciklizma.

Primajući nagradu i odijevajući crvenu majicu namijenjenu ukupnom pobjedniku, Kvasina je zaplakao od radosti. Paralelno iz sveg grla pokušavao pjevati refren pjesme koju je sam odabrao za vlastitu krunidbu – Fear of the Dark. Suze i Iron Maiden za kraj jedne prekrasne priče koja je još i veća s obzirom na to da je u ukupnom poretku za najbolji tim nagradu odnio upravo Synergy Baku Cycling Project, u kojem uz Kvasinu vozi i Josip Rumac.

U poretku za najboljeg sprintera, odnosno bodovnom učinku, pobjedu je odnio Giacomo Nizzolo iz tima Trek-Segafredo, inače dvostruki etapni pobjednik, iz Varaždina i Šibenika. Najbolji penjač je njegov momčadski kolega, Austrijanac Riccardo Zoidl, i to zahvaljujući impresivnoj pobjedi u kraljevskoj, četvrtoj etapi utrke na Učku. Svakako treba izdvojiti izvrsno peto mjesto ukupnog poretka Radoslava Rogine (Adria Mobil), a od ostalih hrvatskih vozača Emanuel Kišerlovski (Meridiana Kamen Team) završio je na 18., Bruno Maltar (Radenska-LČjubljana) na 46., David Jabuka (Meridiana Kamen Team) na 114., a Josip Rumac (Synergy Baku Cycling Team) na 121. mjestu.

Iduće godine Tour de Croatia planira aplicirati za rang više i dodatno podgrijati novonastalu biciklističku euforiju u Hrvatskoj. Nakon prve dvije godine imaju se pravo, uz nastavak odličnog rada, nadati sjajnoj priči.

Norvežaninu zadnja etapa, Kvasini ukupna pobjeda... Do iduće godine