VELIKA TUGA

Preminula legenda Rijeke koja je srušila Zvezdu u 90. za Dinamov naslov

11.10.2016 u 13:48

Bionic
Reading

U ponedjeljak 10. listopada u 93. godini života preminuo je Stojan Osojnak. U dobra spominjanja otišla je ikona riječkog kluba, čovjek koji je više od 1300 dana šezdesetih godina prošlog stoljeća proveo na klupi Rijeke

Osojnak je bio istinska legenda utkana u samu srž povijesti riječkog nogometa, na nebeske terene otišao je kao trener koji je najviše u kontinuitetu bio na klupi Rijeke.

Već u ranoj mladosti Osojnak je pokazao sklonost prema nogometu, kako je i sam otkrio u jednom intervjuu, nogomet je igrao kod bake u Mošćeničkoj Dragi žongliravši uglavnom tenisku lopticu.

Igrao je u redovima lokalne momčadi Eneo, ali umjesto nogometnog razvoja životni put odveo ga je u talijansku vojsku. Iako je prvotno vraćen kući zbog nježne građe i neuhranjenosti, po povratku je poslan u Grčku gdje je trenirao na stadionu Olympiacosa, a kako je i sam priznao, pušku nije ni vidio.

Ipak, nakon kapitualcije Italije sve strahote koje je uspio izbjeći za vrijeme rata proživio je u logoru u Trieru. Po završetku rata, Osojnak se vratio svojoj prvoj ljubavi - nogometu.

Od 1948. do 1953. godine nosio je dres Kvarnera, preteče Rijeke. Debitirao je u utakmici protiv momčadi Braće Bakić u hrvatskoj ligi, te je u nadolazećim sezonama nemilice tresao mrežu u dresu Rijeke.

Dubok igrački trag ostavio je i u Dinamu gdje je ostao prije svega upamćen po pogotku protiv Crvene zvezde u 90. minuti koji je zagrebačkom klubu donio naslov prvaka Jugoslavije 1954. godine. Po povratku na Kantridu pomogao je Rijeci da se 1958. godine vrati u Prvu ligu.

Uz ime Stojana Osojnaka vežu se veliki uspjesi poslijeratne Rijeke. Osojnak je prvi školovani domaći trener koji je vodio momčad u sjajnom razdoblju klupske momčadi. Rijeku je samostalno vodio od 1. ožujka 1960. do 30. lipnja 1960., te zatim od 1963. do 1967. godine. U sezonama 1965. i 1966. Rijeka se borila za sam vrh prvenstvene ljestvice.

Zanimljiv je podatak da je Osojnak postao prvi trener koji je ujedno bio i bivši igrač Rijeke.

Profinjen nogometni znalac, kako su ga mnogi opisivali, stalno se usavršavao i modernizirao igru svoje momčadi. U želji za učenjem u više je navrata gostovao u Italiji prateći nogometaše Juventusa i Milana.

Staložen i temeljit trener kakv je bio Osojnak bio je na putu velikih uspjeha, a priznanja su stigla u obliku članstva u selektorskoj komisiji uoči Svjetskog prvenstva 1966., dok je izabran za trenera omladinske reprezentacije Jugoslavije.

U eri Stojana Osojnaka Rijeka je dala čak sedam reprezentativaca Jugoslavije. U to vrijeme nije bilo interneta, digitalnih fotoaparata niti 24 sata prijenosa nogometnih utakmica na teleivziji. A Stojan je opet ostavio dubok trag, u današnjim vremenima vjerojatno bi mu samo nebo bilo granica, piše nk-rijeka.hr.

Osojnak je karijeru nastavio u Švicarskoj gdje je u pet navata vodio Chiasso, a dvije sezone vodio i Sion. Iako je živio u inozemstvu, Osojnak se uvijek vraćao u Rijeku, Opatiju i naravno Kantridu.

Prošle godine tako je izveo početan udarac na utakmici između Rijeke i Rijeka All Stars, u danu riječkog nogometa i humanosti.

Tom prilikom Damir Mišković, predsjednik HNK Rijeka, uručio je Stojanu dres s brojem 92, a legenda Rijeke izvela je i početni udarac na svojoj Kantridi koja je tog dana bila okupana suncem. Za sve je nagrađen toplim pljeskom.

Godinu i pol dana kasnije napustio nas je Stojan Osojnak... istinska legenda riječkog nogometa.