kažnjen i klub

Predsjednik PAOK-a i bliski prijatelj Vladimira Putina osuđen na dvije godine zatvora; i Grcima dosta 'šerifa' koji na utakmice dolaze s pištoljima

24.02.2022 u 19:08

Bionic
Reading

Grčko-ruski poduzetnik Ivan Savvidis, vlasnik nogometnog kluba PAOK iz Soluna, osuđen je u četvrtak na 25 mjeseci zatvora zbog ulaska na teren u ožujku 2018. godine s pištoljem za pojasom

Bliskom prijatelju Vladimira Putina, Savvidisu (62) je na tri godine zabranjen pristup stadionima od strane Grčkog nogometnog saveza, koji je također izrekao kaznu oduzimanja tri boda i veliku novčanu globu njegovom klubu.

Savvidis je prije četiri godine ušao naoružan na teren, kako bi prigovorio sucu nakon što je PAOK-u gol poništen u 90. minuti u derbiju između PAOK-a i AEK-a iz Atene. Ovo suđenje je posljednjih godina nekoliko puta odgađano iz raznih razloga.

Savvidis je Grk rođen na Kavkazu, koji se obogatio kao vlasnik tvornica duhana, a prije 20-tak godina bio je i predsjednik ruskog Rostova. Godine 2015. postao je vlasnikom PAOK-a, plativši tada državi klupski dug na ime zaostalog poreza.

'Upravo sam popio kavu koja me koštala 10.8 milijuna eura', izjavio je tada novinarima, izlazeći iz Porezne uprave.

Rašireno nasilje u grčkom nogometu, rast huliganizma i smrt 19-godišnjeg navijača u Solunu, potaknuli su grčku vladu da u ponedjeljak najavi trenutno zatvaranje svih klubova navijača do ovog ljeta.

Nakon uhićenja i zapljene oružja u prostorijama pojedinih klubova, posljednjih tjedana bit će uvedene nove, strože dozvole za navijače.