final four eurolige

Povijesni uspjeh za tursku košarku; Fenerbahče prvak Europe

21.05.2017 u 23:18

Bionic
Reading

Fenerbahče je novi pobjednik Eurolige i prvi turski klub koji se popeo na krov Europe, nakon što je u finalnoj utakmici igranoj u Istanbulu pobijedio grčki Olympiacos 80:64

Srpski stručnjak Željko Obradović osvojio je svoj deveti naslov prvaka Europe, a Fenerbahče je peti klub koji je odveo do najvrjednijeg europskog klupskog trofeja, nakon što je to prije učinio s Partizanom, Joventutom, Real Madridom i pet puta s Panathinaikosom.

Olympiacos se u finalu uspio ravnopravno nositi s Fenerbahčeom do 26. minute, kad su Grci zaostajali samo pet koševa (44:49). No, tada je 90 sekundi Fenerbahče serijom 8:0 otišao do vodstva 57:44 i do kraja utakmice održavao dvoznamenkastu prednost koja je u nekoliko navrata narasla do +19.

Reprezentativci Srbije, Nikola Kalinić sa 17 koševa, pet skokova i pet asistencija te Bojan Bogdanović sa 17 koševa i pet skokova bili su najzaslužniji za pobjedu turske momčadi, za koju je Luigi Datome ubacio 11 koševa, a Ekpe Udoh 10 uz devet skokova i pet blokada.

  • +7
Fenerbahču naslov europskog prvaka Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Osman Orsal

Kod poraženih najefikasniji su bili Khem Birch s 14 koševa i Nikola Milutinov s 10. Vasilis Spanoulis je ostao na devet koševa uz očajno loši šut 2/12, ali i osam asistencija.

Fenerbahčeu je to bilo drugo finale zaredom, nakon što su prošle godine u Berlinu poraženi od moskovskog CSKA tek u produžetku. Olympiacos je u svom osmom finalu ostao na tri naslova (1997., 2012. i 2013.).

U utakmici za treće mjesto moskovski CSKA je nadigrao Real Madrid 94:70.