MOURA ODUŠEVIO u amsterdamu

Posvađao ManUtd, Inter i PSG pa ispisao povijest Spursa: Brazilac čudesnom utakmicom podsjetio na jednog Hrvata

09.05.2019 u 11:48

Bionic
Reading

U čudesnoj pobjedi nogometaša Tottenhama nad Ajaxom u Amsterdamu (2:3) junak večeri na putu do finala Lige prvaka svakako je Lucas Moura, 26-godišnji Brazilac koji je ispisao povijest ovog engleskog kluba

Na putu do prvog finala Lige prvaka u povijesti kluba, u kojem će Tottenham u Madridu igrati protiv Liverpoola, proslavio se Brazilac Lucas Moura s tri gola, uz dodatak kako je treći, koji je presudio Ajaxu, zabio u šestoj minuti sudačke nadoknade. Nakon što je Ajax imao na poluvremenu vodstvo 2:0 (ukupno 3:0!) činilo se gotovo nemogućim da Tottenham može napraviti preokret.

'Nemoguće je opisati kako se osjećam. Presretan sam i jako ponosan na suigrače. Uvijek sam vjerovao u ovo. Dali smo sve od sebe na terenu i zaslužujemo ovaj trenutak, mi smo obitelj. Znate, nemoguće je to objasniti. To je velik dar od Boga koji želim podijeliti sa suigračima, obitelji i prijateljima', rekao je brazilski nogometaš koji je u Tottenham stigao u siječnju 2018. iz francuskog Paris Saint-Germaina u transferu teškom 25 milijuna eura.

  • +3
Liga prvaka, polufinale: Ajax - Tottenham Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Iako je po dolasku iz PSG-a najavljivan kao veliko pojačanje, tek u polufinalu Lige prvaka, i to u eliminacijskoj utakmici, doslovno je eksplodirao. Uostalom, podatak kako 172 visoki i brzonogi Lucas Moura u dosadašnje 22 utakmice nokaut-faze Lige prvaka do ove utakmice nikada nije zabio gol – dovoljno govori. Ovo je definitivno bila njegova večer, a sve je zakuhao u razmaku od svega 204 sekunde - zabio je dva gola te tako vratio Spurse u utakmicu.

Kada je u ljeto 2012. tada 20-godišnji Lucas Rodrigues Moura da Silva, koji ljubiteljima nogometa u Europi nije bio previše poznat, potpisao za Paris Saint-Germain, njegov brazilski klub São Paulo jako je dobro zaradio jer je odšteta iznosila čak 45 milijuna eura. Za tako veliku odštetu zaslužni su Manchester United i Inter koji su otvoreno najavili dovođenje Moure u svoj klub, što mu je značajno podiglo cijenu.

U dresu PSG-a debitirao je 2013. godine i ostavio je dubok trag (46 golova i 50 asistencija) u osvajanju čak 13 trofeja, uključujući četiri naslova prvaka Francuske, ali je ipak ostao dojam kako se taj krilni napadač nije najbolje uklopio u mini dream team. No zato je sve naplatio u ključnoj ili, bolje rečeno, povijesnoj utakmici za Tottenham.

Usput se standardni brazilski reprezentativac Lucas Moura upisao u povijesne knjige Uefine Lige prvaka jer je postao tek peti igrač koji je zabio hat-trick u polufinalnim utakmicama ovog natjecanja. Prije njega to su uspjeli Robert Lewandowski, Alex Del Piero, Cristiano Ronaldo i hrvatski napadač Ivica Olić, kojem je to uspjelo dok je igrao za njemački Bayern (tri gola Lyonu!).

Tako je u najvažnijoj večeri za Tottenham u povijesti Lucas odigrao kao njegov najveći igrački uzor Ronaldo Luis Narazio de Lima. Kad je kao klinac gledao Ronalda u naponu snage, sanjao je kako će i on jednoga dana tako zabijati golove. Naravno, životna želja bila mu je da upozna Ronalda, što je i ostvario kada je postao profesionalni nogometaš.

'To je bio nezaboravan doživljaj. Sjećam se Ronalda još kada sam bio klinac i kada sam gledao kako igra, zabija golove i osvaja titule. Drago mi je što sam imao priliku upoznati se s njime', kazao je jednom prilikom Lucas koji je odrastao u skromnoj i vrijednoj katoličkoj obitelji. Otac mu je bio službenik, a majka frizerka i od malih nogu su ga odlučili usmjeriti prema nogometu. Bili su uvjereni kako će uspjeti napraviti nešto veliko zbog čega će biti najponosniji roditelji na svijetu. Nakon ovakve utakmice sada cijeli svijet zna tko je Lucas Rodrigues Moura da Silva

Nema sumnje kako je nakon ovakve partije i nevjerojatnog preokreta, kao i gola u zadnjim sekundama, na jedan dan osjetio kako je to biti kao Ronaldo.