GUARDIAN EXPERTS' NETWORK

Portugalci ne mijenjaju konja koji pobjeđuje

  • +98

SP BRAZIL-osobne karte svih sudionika

Izvor: Guliver/Getty Images / Autor: Dennis Grombkowski

Bionic
Reading

Momčad s kojom je dogurao do polufinala Europskog prvenstva 2012. portugalski izbornik Paulo Bento vrlo vjerojatno neće mijenjati, kao ni prepoznatljivu formaciju 4-3-3

Vítor Hugo Alvarenga

piše za medijskog partnera 2014 World Cup Experts' Networka za Portugal, Maisfutebol. Pratite ga na Twitteru: @valvarenga.

21. lipnja 2012. Portugal se oprostio od nada za osvajanje Europskog prvenstva u sljedećem sastavu: Rui Patrício; João Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fabio Coentrão; Raul Meireles, Miguel Veloso, João Moutinho; Nani, Hugo Almeida i Cristiano Ronaldo. Ista jedanaestorica počela su i odlučujuću utakmicu za plasman na SP protiv Švedske, 19. studenog 2013.

Što se promijenilo od 2012? Momčad je prosječno stara 28.6 godina, što je čini jednom od iskusnijih ekipa na SP-u. S druge strane, Cristiano Ronaldo postiže više pogodaka za reprezentaciju nego ikad, a velika većina igrača je u međuvremenu promijenila klub, pa je sada vratar Rui Patrício jedini u početnoj postavi koji igra u portugalskoj ligi. Izbornik Bento zna da će do promjena doći prije ili kasnije, no zasad se drži provjerenog recepta, unatoč određenim problemima u napadačkom dijelu.

Rui Patrício ostaje prvi izbor među vratnicama, João Pereira je u Valenciji napredovao, dok su središnji braniči (Bruno Alves i Pepe) i dalje podjednako snažni, na zemlji i u zraku. Fabio Coentrão i dalje snažno drži lijevi bok. Vezni red je danas znatno iskusniji, no Veloso ima konkurenciju u vidu mladog Williama Carvalha, dok Raul Meireles nije baš imao sjajnu sezonu u Fenerbahçeu. João Moutinho, pak, nakon sezone u francuskoj ligi djeluje znatno zrelije.


U napadu, Cristiano Ronaldo se nada najboljem reprezentativnom nastupu u povijesti. U eliminacijskim utakmicama protiv Švedske postigao je četiri pogotka, a tijekom briljantne sezone u Realu srušio niz rekorda. No, tko će biti uz njega? Je li to Nani, koji vuče ozljedu zbog koje je propustio dobar dio sezone u Manchesteru? Ili možda Varela iz Porta? Hugo Almeida katkad igra lijevog polušpica koji odvlači protivničke obrambene igrače kako bi otvorio prostor za Ronaldov proboj u sredinu. Tu je i Postiga, koji također ima problema s ozljedom.

Uspon Williama Carvalha, defanzivnog veznog igrača Sportinga, te problemi u napadu mogli bi aktivirati Bentov plan B za najteže utakmice. U toj alternativnoj formaciji, Carvalho bi igrao iza Velosa, Moutinha i Meirelesa, što bi dovelo do formacije 4-4-2. Dodatne probleme stvaraju mu Ronaldove dvije ozljede, pa je veliko pitanje tko će 16. lipnja istrčati protiv Nijemaca.

Ovaj tekst tportal.hr vam donosi u suradnji s The Guardianom, kao dio 2014 World Cup Experts' Networka.

Portugal